Román politikus hajtja el a vérbe a román sovinisztákat

Mădălin Guruianu szerint nincs keresnivalója a szélsőséges Új Jobboldalnak Sepsiszentgyörgyön. Igaz, azért a magyaroknak is beszól.
Hirdetés

Szégyellem a Noua Dreaptă provokatív akcióit” – fogalmazta meg Mădălin Guruianu. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi elnöke nyílt üzenetében úgy véli, hogy „sértő jelszavakat skandáltak” a szervezet tagjai december elsején Sepsiszentgyörgyön, és visszautasít mindenféle szélsőséget és ultranacionalizmust, akármelyik oldalról jöjjön is.

„Személyesen sajnálom, ami történt, és elnézést kérek a magyaroktól, hogy ilyen faragatlan, durva dolgokat kellett hallaniuk sepsiszentgyörgyi utcáinkon, és biztosíthatom őket, erőm szerint még sokkal többet fogok tenni azért, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Minden kockázattal és minden áron! Mert borzasztóan rosszul éreztem magam, hogy egy ilyen senki által nem hívott, tekergő román banda idejött hozzánk haza, és trágárságokat üvöltözött magyar barátaimnak. Röstelltem, hogy egyazon nemzethez tartozunk, de remélem, világos előttetek, hogy ezek jelentéktelen kisebbséget alkotnak, és a románok elsöprő többségének nincsenek ilyen gondolatai – jelentette ki Guruianu. – Ugyanakkor elvárnám, hogy a magyarság vezetői szintén elítéljék a szélsőségeseket, akármelyik részről jönnek” – tette hozzá.

Mit számít a „vadaknak”, hogy Sepsiszentgyörgyön csend van és béke, és a magyarok és románok jól megvannak egymás mellett? Miért törődnének azzal, hogy évek óta olyan eseményeket próbálunk szervezni, amelyek az egész közösségnek szólnak? Miért foglalkoznának azzal, hogy együtt tudunk örvendeni az adventnek, a december elsejei koncertnek, a Szent György-napoknak, a karácsonynak? Mindezt szégyentelenül félrerúgják, hogy megindokolják patetikus és durva elemi ösztönüket, hogy megmutassák izmaikat. Ide kell sorolnom a Magyar Polgári Párt autonómia gyűlését is, amit éppen a nemzeti ünnep alatt kellett megtartaniuk, amiként a Románok Fórumának óvodásszintű, „majd megmutatjuk nektek, hogy ki az erősebb” reakcióját is, akik nyíltan kijelentették, „kapnak majd okot” arra, hogy ők is szervezzenek valamit március 15-én.

Egyaránt hibásak a Noua Dreaptă kihívóan menetelő és ordibáló tagjai, és a házukra gyászlobogót tűző kézdivásárhelyiek. Elítélendők a felvonulás szervezői, akik megengedték, hogy egy párt/egyesület zászlóival felszerelt, szélsőséges csoport csatlakozzon a menethez, de az RMDSZ mérsékelt vezetői is, akik az empátia teljes hiányáról tettek tanúbizonyságot azzal, hogy semmilyen ünnepségen nem vettek részt, és kizárólag negatív üzeneteket fogalmaztak meg.
 

Hirdetés