Jöhet a büntetés a kézdivásárhelyi gyászlobogókért

A bukaresti sajtó bosszúért liheg.
Hirdetés

Naná, hogy nem marad következmények nélkül a kézdivásárhelyiek tiltakozása, akik gyászlobogókat tűztek ki a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából. Kovászna megye prefektusa a vétkesek megbüntetéséért acsargó román média kényszere alatt bizottságot hívott össze, amely kivizsgálja az esetet, elemzi az érvényes jogszabályokat, és felméri, büntethetőek-e valamilyen cikkely alapján az elkövetők. Marius Popică ugyanakkor mit sem tudott arról, hogy az Új Jobboldal is hőbörgött egy jóízűt Sepsiszentgyörgyön.

Kovászna megye prefektusa szomorúan vette tudomásul, hogy a központi média kizárólag a botrányra volt vevő, egyáltalán nem érdekelte őket, „milyen szépen ünnepeltünk a megye több településén, milyen sok ember áldozatos munkájának köszönhetően sikerült mindezt megszervezni”. Úgy véli, a kézdivásárhelyihez hasonló gesztusoknak nem szabadna ilyen túlzó jelentőséget adni. „Meggyőződésem, egyáltalán nem jellemzi az itt élő magyarok gondolkodását, és nem is válik az országban élő magyarság becsületére az, ami Kézdivásárhelyen történt” – mondotta.

Szabad országban élünk, de a demokrácia nemcsak jogokkal, hanem kötelezettségekkel is jár, a törvényeket mindenkinek be kell tartania – hangsúlyozta Popica. Hogy milyen törvény tiltja a gyászlobogó kifüggesztését, azt nem tudta megmondani, de sajnálatát  fejezte ki, hogy a büntető törvénykönyvből törölték az állami jelképek megsértésére vonatkozó cikkelyt, mert a román nemzeti ünnepen kifüggesztett fekete zászló véleménye szerint odasorolható lenne. Egyelőre nem tudott választ adni arra, milyen jogszabályt sértettek, mint mondta, lehet, hogy a zászlók kifüggesztésére vonatkozót, de az is megtörténhet, hogy a reklámpannók kihelyezését szabályozót.
 

Hirdetés