Beszóltak Johannisnak a moldovai kommunisták

Felróják a megválasztott román államfőnek, hogy korrupt politikusokat támogat. És egyáltalán, miért szól bele a moldovai választási küzdelembe.
Hirdetés

Mint azt megírtuk, Klaus Johannis megválasztása utáni első útja a Moldovai Köztársaságba vezetett. Chișinău-ban találkozott Nicolae Timofti államelnökkel, és elég látványosan támogatásáról biztosította a Románia- és Nyugat-barát Liberális Demokrata Pártot (PLDM) a november 30-i parlamenti választásokon, közös sajtótájékoztatót is tartott annak elnökével, Vlad Filat volt moldovai kormányfővel (a PLDM és Johannis Nemzeti Liberális Pártja egyaránt az Európai Néppárt tagja).

A liberális demokraták legfőbb ellenlábasa, az oroszbarát Moldovai Kommunisták Pártja reakciója nem késlekedett. Éles hangú közleményben ítélik el Johannist, mivel szerintük „elfogadhatatlan, hogy egy szomszédos ország államhatalmának képviselője beavatkozzon a moldovai választási folyamatba”. A kommunisták felszólítják a chișinău-i választási hatóságot, hogy ne engedje meg külföldi tényezők jelenlétét a november 30-i választásokon, függetlenül azok státusától és földrajzi helyzetétől.

A moldovai kommunisták azt is sérelmezik, hogy Klaus Johannis olyan politikai erőt támogat, amelynek soraiban bizonyítottan korrupt politikusok is vannak. Mint fogalmaznak, ez kérdésessé teszi a frissen megválasztott román elnök sokat hangoztatott korrupcióellenes elkötelezettségét.
 
A képen Klaus Johannis és Vlad Filat látható. Forrás: Vlad Filat Facebook-oldala

Hirdetés