Európai Polgár Díj: két romániai kitüntetett

Tőkés László felterjesztésére Európai Polgár Díjban részesült a Temesvár Társaság. Andrei Pleșu közíró is ott van a díjazottak között.
Hirdetés

A díjat az Európai Parlament zsűrije minden évben olyan tevékenységért ítéli oda, amely az európai gondolatot erősíti vagy népszerűsíti. A Temesvár Társaság (Societatea Timişoara)  évek óta azért küzd, hogy a temesvári forradalom szellemisége, lángja továbbra is érvényesüljön a romániai közgondolkodásban, politikában – közli a Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája.

1990 márciusában fogalmazták meg a Temesvári Kiáltványt, amelynek védelmében Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb antikommunista tüntetéssorozata indult 1990 első hónapjaiban Romániában. A csoport a kilencvenes évek derekán lusztrációs törvénytervezetet készített, amelyben tíz évre megtiltották volna, hogy a volt kommunista párt és a hírhedt szekuritáté egykori vezetői választhatók legyenek.

Tőkés László EP-képviselő javaslatai alapján a korábbi években Európai Polgár Díjban részesültek Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke, Kató Béla református püspök és Nyisztor Ilona pusztinai csángó-magyar hagyományőrző.

A Temesvár Társaságon kívül a díjat ebben az esztendőben Romániából Andrei Pleșu közíró, filozófus kapta meg. De ő már nem Tőkés, hanem Cristian Dan Preda (Népi Mozgalom Párt) javaslatára.

Magyarországról elismerésben részesült Kerényi Lajos plébános, az Átlátszó.hu és Probstner János keramikus.  

 

Hirdetés