A hágai hős az új külügyminiszter

Így nevezte el a román sajtó Bogdan Aurescut, miután 2009-ben megnyerte a határvitát Ukrajnával a hágai bíróságon. Eddig államtitkár volt, mától miniszter.
Hirdetés

Traian Băsescu államfő már alá is írta Bogdan Aurescu kinevezését a mostanában gyakran megüresedő külügyminiszteri tisztségre. Victor Ponta kormányfő ma meggondolta magát, és mégsem a pénteken beharangozott Mihnea Motoc-ot javasolta a külügy élére, hanem a minisztériumban eddig államtitkárként dolgozó Bogdan Aurescut.

Mihnea Motoc az EB-hez rendelt romániai nagykövet, akinek visszahívását a nagyköveti tisztségből a kormányfőnek is alá kell írnia – jelezte hétvégén Băsescu, amikor Ponta nem tartózkodott az országban. Dubajból pedig Ponta már az új névvel tért haza.
 
Titus Corlăţean az elnökválasztás első fordulójának, Teodor Meleşcanu pedig a második fordulójának diaszpórabeli botrányos megszervezése miatt volt kénytelen lemondani. Utóbbi alig nyolc napot töltött a külügyi tárca élén.
 
A most 41 éves Bogdan Aurescut viszont igazi hősként ünnepelték ezelőtt öt évvel, amikor a külügyminisztérium jogi osztályának vezetőjeként csapatával megnyerte azt a több évig húzódó pert Hágában, amelynek tétje a Fekete-tenger altalajkincsekben vélhetően gazdag kontinentális talapzatának hovatartozása. 
 
A hágai nemzetközi bíróság végül 9700 négyzetkilométert ítélt meg Romániának, amely a vitatott terület 79,34 százaléka.
 
2004-től helyettes államtitkári, majd államtitkári rangban vezette a külügyminisztérium különböző osztályait, 2010-11-ben pedig ő volt Románia főtárgyalója az amerikai-román stratégiai partnerség és az amerikai rakétavédelem Romániára történő kiterjesztésének ügyében. 
 
Tagja a hágai állandó döntőbíróságnak, és helyettes tagja a Velencei Bizottságnak.
 
Aurescu nemcsak vezető jogász és diplomata: 1998 óta tanít a Bukaresti Egyetem jogi karán, 2012 óta professzor. Több romániai és lengyelországi állami díj kitüntetettje.
 
Fotó: mae.ro
 

Hirdetés