Letartóztatná a DNA Markó Attilát

Ha a képviselőház engedélyt ad erre a korrupcióellenes ügyészeknek. Szolgálati visszaélés a vád abban a kártérítési ügyben, amelyben a DNA lefejezte a DIICOT-ot.
Hirdetés

A Korrupcióellenes Ügyészség a képviselőház jóváhagyását kéri Markó Attila RMDSZ-es honatya letartóztatásához, akit szolgálati visszaéléssel gyanúsít egy 2011-es kártérítési ügyben. Ez ugyanaz az ügy, amelyben tegnap este őrizetbe vették a Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség, a DIICOT vezetőjét.

Alina Bica, akárcsak Markó Attila tagja volt az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) kárpótlásra szakosodott bizottságának. A gyanú szerint a testület törvénytelenül ítélt meg kárpótlást egy Gheorghe Stelian nevű üzletembernek egy valós értékénél lényegesen magasabbra fölértékelt bukaresti telekért.
 
A DNA szerint Alina Bica DIICOT-vezér közvetítőkön keresztül egy snagovi telket kapott azért cserében, hogy egyengette a kárpótlás megítélésének útját a restitúciós bizottságban. 
 
Markó Attila a Facebook-profilján üzent a nyilvánosságnak és támogatóinak. Meglátása szerint a vád mindössze azon alapszik, hogy ő is tagja volt annak a kárpótlási bizottságnak, de őt a DNA még nem értesítette a konkrét vádpontokról. A kártérítési ügy haszonélvezőit nem ismeri, az ügyekről a bizottsági tagok pedig nem a konkrét dossziék alapján döntöttek, hanem csak egy táblázatban látták őket összefoglalva.
 
„Mindaddig amíg a Visszaadási Hatóság (ANRP) elnöke, négy alelnöke, és az igazságügyi minisztérium képviselője (ez a 11 tagú bizottságból 6 személy) helyesnek minősített bármit az amúgy sokszáz vagy ezernél is több ügyben ülésenként, addig nekem sem minőségem, sem pedig értelme nem volt azt megkérdőjelezni. A bizottság elé amúgy is csak egy táblázat került, nem a dossziék” – fogalmaz Facebook-oldalán a háromszéki képviselő.
 
Hogy mégis el kellett volna fogja a gyanú őt és a bizottság többi tagját, az a DNA közleményének ma közzétett részéből derül ki. Gheorghe Steliannak és három társának nagyobb összegű kártérítést ítéltek meg, mint 2011-ben az összes kérelmező magánszemélynek együttesen: 377 282 300 lejt egyetlen ügyben, míg az összes többiben 249 882 000 lejt. A DNA szerint ezzel nemcsak az államot károsította meg a bizottság, hanem pénz híján többezer más kártérítési kérelmet is elutasított.
 
Markó ellen már zajlik egy ettől független, Mikó-perként elhíresült bírósági eljárás a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium református egyháznak történő visszaszolgáltatása miatt.

Hirdetés