Ponta és az oroszok

A negyedszázada dühöngő román „demokrácia” és piacgazdaság egyik legsötétebb és legtalányosabb története a Lukoil nevű orosz kőolajipari konszern látványos romániai térhódítása.
Hirdetés

„Sokszor rebesgették már, hogy a Lukoil gátlástalan módszerekkel nyomakodott mind előrébb a hazai piacon, s annyiba sem vette a romániai törvényeket és jogszabályokat, mint Móricka a tanító néni intelmeit. A gyanútlan szemlélődő viszont azt is hihette nagy naivitásában, hogy a kerengő hírek csupán a konkurencia által terjesztett pletykák, melyeknek alapja csupán a piaci féltékenység, s ha bármi igaz lett volna a vádakból, a romániai bűnüldözés és a független igazságszolgáltatás régóta lecsapott volna a törvénysértőkre. Mert hasonló visszaélésekért például rövid úton kiutasították volna a MOL nevű magyar és más külföldi érdekeltségek piaci hálózatát. (…)

Történt ugyanis, hogy központi bűnüldöző szervek a Lukoil hálózat tevékenységében olyan törvénytelenségeket tártak fel minap – adócsalás, korrupció, pénzmosás stb., stb. –, hogy kezdett erősen kifelé állni a cég szekere Romániából, s ráadásul még olajfinomítóját és néhány ingatlanját is zár alá vették az ügyészek. Ez lett volna összeomlásának a nyitánya. Ám Romániában nem úgy verik a cigányt, mint másfelé, s törvénytelenségek ide vagy oda, Victor Ponta megvétózta az egészet. Egy ügyész vétózta meg az ügyészek eljárásait!

Aztán következett egy zűrzavaros magyarázkodás, köntörfalazás, ami kimeríti legalábbis a bűnpártolás fogalmát.”

Hirdetés