Panaszlevél a szentgyörgyi romák ellen

Nem problémamentes az együttélés Sepsiszentgyörgyön a roma és a nem roma közösség tagjai között. Utóbbiak most már panaszlevélben sorolják sérelmeiket a hatóságok előtt. A cikk külön érdekessége, hogy előfordul benne a „zelegorkodás” szó.
Hirdetés

Több tucat sepsiszentgyörgyi, az őrkői romateleppel szomszédos utcákban lakó polgár írta alá azt a panaszlevelet, amelyet a városvezetéshez, a megyei és helyi rendőrséghez is eljuttattak, és amelyben az egyre jobban elharapódzó tolvajlásokra, csendháborításokra hívják fel a figyelmet – írja a Székely Hírmondó.
Az Őrkő közvetlen közelében élő megyeszékhelyi polgárok megelégelték az elmondásuk szerint aggasztó méreteket öltő lopást, csendháborítást, fenyegetőzéseket.
„A romák átmásznak a kerítésen, ellopnak mindent, ami a kezükbe akad. A napokban a szemeteskukánkat borították ki a kapu elé, ott kotorásztak a hulladékok között. Amikor rájuk szóltam, megfenyegettek. Az egyik szomszéd kisiskolás gyermeke a kapu előtt biciklizett. Egy purdé az anyjával arra járt, és kérte a kerékpárt. A kicsi nem adta oda, a purdé erre fellökte az apróságot, az anyja meg se szidta. Már most gondok vannak az italozó, éjszaka üvöltözőkkel, de ilyen neveltetés mellett pár év múlva közveszélyes roma fiatalokat „termel” ki az Őrkő” – hangzik a panaszáradat a romák megtorlásától tartó, ezért névtelenségbe burkolózó lakók szájából.
Olyan is előfordult, hogy a lakók fajtiszta kutyáját lopták el a romák, majd arcátlanul felajánlották, hogy váltságdíj ellenében visszaadják a napokig éheztetett, a putri mellé kikötött ebet.
Tischler Ferenc alpolgármester elmondta, a panaszlevél még nem ért el hozzá, de már számos problémával keresték meg őt az Őrkő környékén lakók.
Az alpolgármesternek arra is panaszkodtak, hogy egy Váradi József utcabeli üzletben – nem kocsmában – italt mérnek a romáknak, akik az üzlet előtt a piától felbátorodva zavarognak. Tischler szerint az esetet a fogyasztóvédelemnél kell jelenteni, a hivatal csak akkor tud közbelépni, ha a romák közterületen fogyasztanak alkoholt.
Hadnagy István, a helyi rendőrség vezetője megerősítette, hogy hozzájuk is benyújtották a panaszlevelet, amelyben több tucat környékbeli lakos emel szót a lopások, zelegorkodás ellen. „Megerősítettük a környéken a járőrözést, valamint három térfigyelőkamerát szereltünk fel: így próbáljuk orvosolni a helyzetet” – összegzett Hadnagy.
 

Hirdetés