A kormány tényleg komolyan gondolta a stoppolás betiltását

A Ponta-kabineten már átment a törvénytervezet. Most a parlament térfelén pattog a labda. Kiderül, a stoppolók vagy a fuvarozók lobbija lesz erősebb.
Hirdetés

Ezertől ötezer lejig terjedő pénzbírsággal sújtanák mindazokat, akik engedély nélkül végeznek személyszállítást, alkalmi utasokat véve fel – az erre vonatkozó törvénytervezetet kilenc hónap után keddi ülésén fogadta el a kormány, a jogszabály-módosítási javaslat így a parlament elé került.

Ambrus István, a Stoppoljonline elnevezésű útitárskereső portál tulajdonosa a Székelyhon.ro-nak elmondta: optimista a jogszabály-módosítással kapcsolatban, ugyanis annak elsődleges célját a „közúti cápák”, vagyis az illegális személyszállítók tevékenységének megfékezésében látja. Véleménye szerint tehát azoknak van félnivalójuk, akik haszonszerzés vagy megélhetés céljából szállítanak utasokat engedély, illetve a jövedelmük után történő adózás nélkül.

Ambrus ugyanakkor közölte: jogi lépéseket fontolgatnak annak érdekében, hogy az illetékesek pontosítsák a törvénytervezet szövegét, ugyanis az a mostani formájában a stoppolást is betiltaná, amely lépés szerinte nem helyes és nem is működőképes. Hozzáfűzte: véleménye szerint ezt az utazási formát inkább támogatni kellene, ugyanis ez a társadalomban elfogadott és az emberek számára hasznos, a szokásjog alapján pedig épp az ilyen tevékenységeket hivatott törvénybe foglalni. Kiemelte, az emberek jó része azért stoppol, mert a közlekedési infrastruktúra nincs kiépítve: az útitárskereső portál havi 10-12 ezer látogatójának jelentős hányada a Kolozsvár–Székelyföld útvonalon keres fuvart, ugyanis ezen a részen nem igazán üzemeltetnek stabil autóbusz- vagy vonatjáratot – emiatt ő is szorult már arra kevéssel karácsony előtt, hogy interneten stoppoljon.

Hirdetés