Reklámzászló a székely zászló – megbírságolnák Tőkést

Júniusban saját kezűleg tűzte ki irodájára a székely zászlót Tőkés László, most 50 ezer lejre büntetnék. Az ok: reklámzászló engedély nélküli kifüggesztése.
Hirdetés

A nagyváradi városi önkormányzat 30-50 ezer lejes pénzbírságot szabna ki Tőkés Lászlóra, ha az európai parlamenti képviselő nem engedelmeskedik a felszólításnak, és nem távolítja el az irodája erkélyére júniusban saját kezűleg kitűzött székely zászlót.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke két hónappal ezelőtt a székelyföldi zászlóügyek meghurcoltjaival szolidaritást vállalva, a romániai kisebbségeket érő jogsértések ellen tiltakozva függesztette ki a székely zászlót.

„Természetesen nem vesszük le.

Európai országban élünk, semmilyen kifogásuk nem lehet ellene, hiszen az irodám nem állami intézmény. Arra időt se vesztegetek, hogy cáfoljam a zászló reklámjellegét. Ez egy mondvacsinált ok” – szögezte le az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Érdekes módon csak Tőkés kapott felszólítást a zászló eltávolítására, noha júniusban, ugyanazon a napon a nagyváradi demokráciaközpont székhelyére és több partiumi településen is villámcsődület keretében kitűzték a lobogót.

A városháza augusztus 20-i dátumú felszólítását másnap kézbesítették Tőkésnek. A jegyzőkönyv szerint az EP-képviselőnek egy héten belül meg kell „semmisítenie” a kitűzött

„reklámzászlót”,

Hirdetés

mivel azt az önkormányzat nem engedélyezte. Ellenkező esetben 30-50 ezer lejes pénzbírásgot szabnak ki az EMNT elnökére.

Az eset ismerős, miután a marosvásárhelyi helyi rendőrség 2013 őszén szintén a hirdetési eszközök engedélyeztetését és kihelyezését szabályozó 2013/185-ös törvényre hivatkozva

bírságolta meg

az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetét. Vásárhelyen egyébként szintén pert indítottak a jegyzőkönyv érvénytelenítésére, döntés egyelőre nem született az ügyben.
 

Hirdetés