Unortodox hátraarc

Nem sajnálom magunkat, mert megérdemeljük. Őket is, magunkat is. Azt a rettenetes légkört, amely körülvesz, és amely nem enged semmihez sem közelebb önnön őrültségünknél.
Hirdetés

„Ha sikerült egy napot politikamentesen eltöltenem, azt már félig-meddig győzelemnek könyvelem el. Ha nem beszéltem, főként vitáztam róla. Bár ez utóbbit egyre gyakrabban teszem, ha egy Gyurcsány- vagy Orbán-hívővel találkozom, inkább mindent ráhagyok. Gyorsabban végzünk. Talán azért is, mert a vakhit nehezen összeegyeztethető a valódi beszélgetéssel. Hiszen a hívő csak addig kíváncsi az érvekre, ameddig a saját igazát támasztják alá, amint kilépünk a komfortzónából már az a minimum, hogy ostobának néz. Az ördög ügyvédjének. S jön a sértődés, a hisztéria, a düh. És így leszünk napról napra idiótábbak. (…)

 
Hogyan is fogadhatná be akkor az igazi irodalmat, amikor az kicsit mindig kényelmetlen. Ellentmond és küzdelemre késztet. Az arcunkba mászik. Nem enged elsunnyogni az egyszerűség felé. Kérdéseket és kételyeket fogalmaz meg. Erre a politikusokért kamaszként rajongó már nem képes. Csak autogramot szeretne, meg hogy a rajongás tárgya érjen hozzá. Csak egy pillanatra, mert akkor talán elmúlik minden baja, s egy nap, az evezőket behúzva talán ő is megpróbálhatna a vízen járni. De nem a teremtés bizsergető érzése miatt. Hanem a vakhit pillanatnyi csodájával, amíg le nem húzza a hínár.
 
Így lesznek gondolatok helyett szitokszavaink. Liberális, nemzeti, haza, másság: már rég az indulat hívószavai, pedig milyen jókat beszélgethetnénk ezek érvényességéről, ha egy pillanatig is komolyan vennénk magunkat. De hát az mennyivel fárasztóbb egy jó kis fröcsögésnél.
 
Nem sajnálom magunkat, mert megérdemeljük. Őket is, magunkat is. Azt a rettenetes légkört, amely körülvesz, és amely nem enged semmihez sem közelebb önnön őrültségünknél. És akkor most mondjam azt, hogy milyen jó az az új orosz nagyregény, a Lazar asszonyai? Hogy feltétlenül olvassák el, ha idejük engedi? De hát nem lenne ez egy túlontúl unortodox fordulat?”

Hirdetés