Szükség van a magyar konzuli hálózat bővítésére Romániában

Így kommentálja az RMDSZ és az EMNP, hogy Románia megtagadta Magyarországnak a marosvásárhelyi és a nagyváradi konzuli irodák megnyitását.
Hirdetés

A két politikai alakulat abban egyet ért, hogy az immár félmillióra tehető romániai magyar állampolgár számára fontos, hogy két újabb konzuli iroda nyíljon a már meglévő bukaresti, illetve a csíkszeredai és kolozsvári diplomáciai testületek mellett.

 
Kovács Péter RMDSZ főtitkár nevetségesnek, míg Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke erőltetetnek nevezte a román külügynek a magyar konzuli irodák ellen szóló érveit az arányosságról. 

Nem lehet összehasonlítani

az 1,3 milliós romániai magyar közösséget a néhány ezres magyarországi román közösséggel – hangsúlyozták mindketten.
 
Kovács véleménye szerint minden indok megvan arra, hogy a külügy újragondolja döntését, míg Toró úgy vélekedett, hogy a román diplomácia csak az időt húzza, hiszen ezzel akar tárgyalási előnyökhöz jutni.
 
Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára nehezményezte, hogy a román külügy nem konzultált az RMDSZ-szel. Fontos lenne, hogy Titus Corlățean külügyminiszter 

ne csak a nyilatkozatok szintjén támogassa a jószomszédi viszonyt,

hanem amikor döntéseket kell hozni, akkor a tettek mezejére lépjen – mondta a főtitkár.
 
Toró T. Tibor a bukaresti kormányban részt vevő RMDSZ érdekérvényesítő képességének gyengeségét jelzi az, hogy megszülethetett egy ilyen „barátságtalan” elutasítás. Nemcsak, hogy nem tudta ezt megakadályozni, de a háta mögött hoznak ilyen döntéseket, és ilyen áron nem érdemes ott lenni a kormányban – mondta az EMNP elnöke az MTI-nek. 

Hirdetés