Ki dugdosta Mircea Băsescut?

Több forgatókönyv is napvilágot látott a Mircea Băsescu-Bercea Mondialul-Traian Băsescu Bermuda-háromszög politikai thrillerrel kapcsolatban. Íme, az egyik.
Hirdetés

A Mircea Băsescu–Bercea Mondial botrány egyik fontos kérdése a következő: „Ki rejtette el azokat az információkat, melyek szerint Traian Băsescu elnök testvére állítólag megvesztegetést fogadott el Sandu Angheltől (alias Bercea Mondial)?”.

Ha egyértelmű választ fogunk kapni erre a kérdésre, akkor sokkal hűebb képet lesz az egész botrányról.

Mik a tények? Eugen Iacobescu ügyész 2011 tavaszán több ügyben is vizsgálatot folytatott Sandu Anghel (Bercea Mondial) ellen. A gyanúsított kihallgatása során Iacobescu megtudja, hogy Anghel 300.000 euróval vesztegette meg Mircea Băsescut annak érdekében, hogy az járjon el az alvilági figura érdekében az egyik vizsgált ügyben. Bercea szerint az összeg az első részlete volt annak a 700.000 eurós megvesztegetésnek, amit az elnök testvérének szánt. Eugen Iacobescu ügyész 2011. március 24-én elmagyarázza az egész kalamajkát néhány újságírónak, azzal a megjegyzéssel, hogy Bercea állítólag őt is megpróbálta megvesztegetni.

Az ügyész úgy mesélte el ezeket, hogy tudta, ezzel törvényt sért és elvehetik tőle az ügyet. Ami meg is történt. Sőt, Iacobescut a CSM (Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács) fegyelmi eljárás nyomán három hónapra áthelyeztette Mehedinţi megyébe. A Bercea Mondial-aktát 2012 februárjában a craiovai Fellebbviteli Bíróság Ügyészsége vette át, melyet Elisabeta Ponea ügyésznő vezetett. Ez az egész ügylet kulcsmomentuma. Mi történt két év és négy hónapig azokkal az információkkal, melyek a Mircea Băsescu által állítólag elfogadott megvesztegetésre vonatkoztak?

A 2012 február–2014 június időszakról van szó, ez utóbbi az a pillanat, amikor az Antena 3 leadta azt a felvételt, ahol Mircea Băsescu Sandu Anghel igazságszolgáltatási gondjairól beszélt Anghel fiával és kijelentette, hogy átvette a pénzt. Egy dolog biztos: valaki három éven keresztül elrejtette az állítólagos megvesztegetésről szóló információkat. Ki? Ki tervelte ki az elhallgatást? Ki akadályozta az igazságszolgáltatást?

Több lehetséges válasz van:

1) Laura Codruţa Kövesi. A DNA jelenlegi vezetője akkoriban Románia főügyésze volt. Az Antena 3 mindenáron be akarja bizonyítani a bűnösségét, de ez a televízió az igazságszolgáltatás hiteltelenítésében érdekelt, tekintettel tulajdonosa, Dan Voiculescu büntetőügyi gondjaira. Ha Kövesi ezt tette volna, akkor erről Elisabeta Ponea biztosan értesült volna, hiszen ő vezette a Bercea Mondiallal kapcsolatos ügyet. A talányt könnyű feloldani.

Elég, ha Elisabeta Ponea nyilvánosan tisztázza, hogy Laura Codruţa Kövesi nyomást gyakorolt-e rá, hogy elrejtse a Mircea Băsescunak állítólag kifizetett megvesztegetésre vonatkozó információkat. Egy adott pillanatban a PSD Poneát akarta kinevezni Kövesi helyére a főügyészi tisztségbe. El tudom képzelni, hogy nem köti őket össze olyan erős barátság, amely nem tenné lehetővé számára a DNA jelenlegi főnökének megvádolását, ha ez lenne az igazság.

2) Elisabeta Ponea. Elképzelhető, hogy ő tartotta fiókban a Mircea Băsescuról szóló információkat és megpróbálhatta politikailag hasznosítani azokat, azt remélve, hogy ezáltal főügyész lehet. Poneának normálisan külön megvesztegetési aktát kellett volna nyitnia Mircea Băsescu nevére, előzetes vizsgálatokat kellett volna lefolytatnia és meg kellett volna állapítania, hogy Bercea Mondial összevissza beszél-e vagy az igazat mondja. Ezt nem tette meg. Tény, hogy Ponea hirtelen bekerült a főügyészi tisztséggel kapcsolatos pakliba. Amit Robert Cazanciuc igazságügy-miniszter a Duicu-botrány kirobbanása kapcsán el is ismert.

Elképzelhető, hogy Elisabeta Ponea kiszagolta az akta politikai potenciálját és a PSD-vel alkut kötött a Közügyi Minisztérium vezetői tisztségéről. Ez lehet az a 0 pont, amikor a PSD és a szövetségesei elkezdték papírra vetni az elnök hiteltelenítését célzó stratégiát. Mely stratégiában az állam egyes intézményei is szerepet vállaltak. És megvan egy lehetséges forgatókönyv.

Hirdetés