Ha így megy tovább, lassan kiürül Románia

Merthogy huszonöt év alatt először kevesebb, mint húszmillióan lakják. A népességnövekedés érdeklődés hiányában elmarad.
Hirdetés

Az 1989-es rendszerváltás óta először csökkent húszmillió alá Románia állandó lakossága – közölte csütörtökön Tudorel Andrei, az Országis Satisztikai Intézet (INS) elnöke a 2013-as év előzetes demográfiai adatait ismertetve. Tavaly volt az első olyan év is több mint hetven éve, amikor a Romániában született csecsemők száma nem érte el a 180 ezret – tette hozzá az INS elnöke.

Az 1990 óta bekövetkezett népességcsökkenés a szakember szerint elsősorban a kivándorlásnak tulajdonítható: nemcsak a kitelepülők nagy száma miatt, hanem azért is, mert a távozók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályból kerültek ki.
 Ahhoz, hogy Románia lakosság megmaradjon a húszmilliós szinten, a nőknek átlagosan 2,1 gyermeket kellene szülniük: ezzel szemben a jelenlegi gyermekvállalási átlag 1,4 körül mozog – magyarázta az INS elnöke.
Az INS-nek a gyermeknap alkalmával múlt héten közzétett adataiból kiderült: Romániában 4,3 millió kiskorú él, és az ország 5,3 millió családja közül több mint 3,5 milliónak egyetlen gyermeke van. A romániai nők is egyre később vállalják az anyaságot: a szülő nők átlagéletkora tavaly 28 év volt, az első gyermeket pedig átlagosan 26 és fél éves korukban szülik a romániai nők.
A külföldön dolgozó, de román iratokkal rendelkező családokban tavaly több mint 22 ezer gyerek született. Az INS elnöke szerint legalább 2,3 millió román állampolgár él külföldön: legtöbben Olaszországban és Spanyolországban. Hozzátette, a kivándorlási folyamat leállt: tavaly nem távozott több lakos Romániából, mint ahány itt letelepedett – mindkét szám tízezer alatt volt.

 

Hirdetés