Így művészkedj a művészfilmekkel

Nem mondhatom el senkinek, lerajzolom hát mindenkinek. Hogy mennyire imádom Tarantinót, és Jarmusch az istenem. Istenem, plakátok.
Hirdetés

Hatalmas filmélmények állóképen – kábé ez a diákok plakátkiállítása, amit a TIFF nyitott ma délután a Bánffy-palotában. Annak emlékére, hogy milyen jó filmplakátok készültek Csehországban az 1960-as évektől a ’80-as évekig, mert nem kellett kereskedelmi szempontoknak megfelelniük. (Ezeket tavaly mutatta be Bukarestben a Cseh Központ.)

És annak illusztrálására, hogy ha ma lenne kereslet jó filmek és jó plakátok iránt, akkor a cseh és a romániai képzőművész egyetemek is ki tudnának izzadni egy-két digitális Toulouse-Lautrec-et. Ha nem múzeumban, hanem hirdetőoszlopon jönnének szembe ezek a plakátok, éjjel néhányat simán ellopnék.
 
TIFF Plakátkiállítás
 
Filmposter Is Not Dead a kiállítás címe, és ebből itt annyi igaz, hogy ezek a poszterek poszt-ok. És erre külön fel is hívták a figyelmünket a megnyitón. Vagyis ne reális plakátként nézzük őket, mert nem azzal a céllal alkották, hogy figyelmünkbe ajánljanak egy-egy filmet, hanem hogy poszt, azaz utólag felismerjük bennük azt a filmet, amit már láttunk, és amiről a plakátkészítő is mondana valamit.
 
A kiállítás ezért nekem épp azt mondja, hogy a jó filmplakát halott, de ha valaki látna benne forgalmazói fantáziát, akkor akár fel is tudna támadni. A szelleme itt kísért a Bánffy-palota első emeletén 42 reinkarnációban, ennyit válogattak össze most a szervezők: a Cseh Központ, a kolozsvári Szépművészeti Múzeum és a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem. 
 
TIFF Plakátkiállítás
 
Az anyag háromnegyedét múlt hónapban lehetett látni Temesváron, a hazai diákok legalább 40 plakátját pedig novemberben állítják ki Prágában – ígérte most René Kubášek, a Cseh Központ igazgatója.
 
Aki úgy látja, a mindenhol forgalmazott filmek plakátjai most ugyanolyanok minden országban, a felét a főszereplő színész arca, másik felét a stúdió vagy a szponzorok logói foglalják el. És a dizájnereknek semmi esélyük ma, hogy moziplakátokból éljenek meg.
 
Kamaszkorunk filmklasszikusait épp azért plakátoltatták újra, hogy poszterre buggyanhasson végre az egyén, az ő gondolata, tehetsége és hiúsága. Ennek megfelelően a megnyitóra főként színes öltözetű művészetis diákok jöttek el. Meg persze a sajtósok, pár l’art pour l’art érdeklődő és azok, akiket bevonzott az ingyen cseh sör.
 
TIFF Plakátkiállítás
 
A Szépművészeti Múzeum igazgatója, Călin Stegerean is a dead man. 
 
TIFF Plakátkiállítás 
 
TIFF Plakátkiállítás 
A mikrofonnál René Kubášek.
 
TIFF Plakátkiállítás
 
A kiállítás mától július elsejéig látható szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között. A Bánffy-palota első emeletén, de nem a fő kiállítótérben, hanem ki kell menni a loggiára, jobbra fordulni, a következő saroknál pedig jobbra be. Azért részletezem, mert ahhoz képest, hogy plakátkiállítás, nincs rendesen kiplakátolva.
 

Hirdetés