TIFF óriásképernyő
TIFFMix
Szerző: Szabó Tünde
2014. március 21. péntek, 17:59
Megszellőztette a TIFF, mivel indítja és zárja AZ erdélyi filmfesztivált. Nyáresti mozik a Főtéren!

Igen, idén is a kolozsvári Főtér a TIFF alfája és omegája: a felfújható, szabadtéri vászon előtt nyitják meg május 30-án a 13. Transilvania International Film Festival-t. (Ugye milyen szép hosszú neve van. Nem sokszor fogjuk leírni.) És itt is zárul június 8-án.

Szokás szerint könnyen befogadható, de (szokástól eltérően?) nem lőre filmeket válogattak a szervezők az óriásvetítőre. 
 
A Philomena nyitja a sort és a fesztivált: idős ír hölgy sztorivadász újságíróval utazik Amerikába, hogy megtalálja felnőtt fiát, akit az ír katolikus egyház két évesen elvett tőle, és külföldi örökbefogadási programban értékesített. Mert a tudatlan Philomena fiatalon megesett. Embertelen történet Stephen Frears nagyon is emberi tálalásában.
 
 
Két este a politikai aktivizmusé. Az egyik azért érdekes, mert a 87 éves Andrzej Wajda forgatott életrajzi filmet a lengyel aktivista, ellenálló és rendszerváltó, később Nobel-békedíjas Lech Wałęsáról. A Wałęsa: Man of Hope című film irtózatosan erős a The Guardian szerint, a címszereplőt Robert Wieckiewicz alakítja.
 
A másik pedig azért érdekes, mert nagyon is hazai: a București, unde ești? (Bukarest, hol vagy?) a 2012 telén zajló fővárosi tüntetéssorozat főszereplőit követi egy éven át. Vlad Petri filmje a rotterdami filmfesztiválon debütált.
 
Szintén a Főtéren láthatjuk azt a filmet, amire bemutatása után rögtön 30 ország filmforgalmazója csapott le: In Order of Disappearance / Kraftidioten. Norvég film noir Hans Petter Moland rendezésében, szaftos fekete humorral, amelyben találékony módon dobja fel a talpát mintegy húsz szereplő.
 
 
A fesztivált Richard Linklater legújabb filmje, a Boyhood zárja. A Before Midnight / Sunrise / Sunset sorozat rendezője egy elvált házaspár gyereknevelési erőfeszítéseit örökíti meg. A szülőket Ethan Hawke és Patricia Arquette játssza, és a filmben feltűnik a rendező lánya is, a költői nevű Lorelei Linklater. Ethan Hawke szerint ez a forgatás volt egyik legbizarrabb élménye.
 
A főtéri vetítések teljes műsorát április végére ígérik a fesztiválszervezők. Addig is érdemes gyűjteni: a nyitófilmet 30 lejért lehet megtekinteni, a zárófilmet elővételben 10 lejért, a helyszínen 12 lejért. Nyugdíjasok és diákok 8 lejért mozizhatnak. A két filmre már most jegyet lehet venni a biletmaster.ro honlapon.
 
Mondtuk már, hogy mi a szerkesztőség ablakából fogjuk nézni? :D
comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.