Kirúgatná az RMDSZ a Kovászna megyei prefektust

Toleránsabb románt kér a Kovászna megyei prefektúra élére az RMDSZ, a jelenlegi prefektus azonban nem fél, hogy elveszíti az állását. A Krónika szerint egyébként Maros és Brassó megyében kaphatja meg a prefektusi tisztséget az RMDSZ.
Hirdetés

Kovászna és Hargita megye lemondott a prefektusi tisztségről, Maros és Brassó megye kormányhivatala élére azonban magyar tisztségviselő kerülhet. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere ugyanakkor elmondta, kérték Dumitru Marinescu jelenlegi Kovászna megyei prefektus lemondását, mert rosszindulatúnak bizonyult, több mint húsz zászlópert indított, holott az országban sehol máshol nincsenek ilyen jellegű eljárások, bár több romániai település fogadott el saját jelképeket.

„Az új prefektus kinevezése a PSD hatásköre, annyit kérünk, hogy ne olyan személy legyen, aki korábban már megsértette a magyar közösséget, hanem aki jóindulattal viszonyul hozzánk” – mondta Antal Árpád.

Dumitru Marinescu viszont nem érzi veszélyben tisztségét.  Marinescu a maszol.ro portálnak kifejtette: „egy prefektus leváltása nem történik egyik napról a másikra, különösebb indok nélkül, csak azért, mert egyesek így akarják”, és hangsúlyozta, hogy prefektusi mandátuma alatt egyetlen szempontot vett figyelembe: a törvények betartását.

„Nem volt bennem semmi rosszindulat, ellenkezőleg: teljes nyitottságot mutattam a magyar lakosság iránt, nagyon sok magyar barátom van” – mondta a háromszéki prefektus. Hozzátette: a magyar közösségi szimbólumok ügyében indított perek nagy részét elődjétől „örökölte”.

 A háromszéki kormánymegbízott nem tagadta, hogy maga is indított pereket önkormányzatok ellen a székely zászló kitűzése miatt, ám szerinte a lakosság panasza nyomán járt el. „Nem tehetem meg, hogy nem veszem figyelembe a prefektúrára érkező beadványokat. Még magyar emberektől is kaptunk panaszokat a törvénysértésekre” – jelentette ki Dumitru Marinescu, aki szerint ezekben az ügyekben az igazságszolgáltatás dönt.

 

Hirdetés