Antonescu veszte

Az alkotmánybíróság gyakorlatilag a kormánypártok leglényegesebb indítványait nyilvánította az alaptörvénnyel ellentétesnek, közöttük azokat, amelyek az államfő jogköreit nyirbálták volna meg.
Hirdetés

„Az alkotmánybíróság gyakorlatilag a kormánypártok leglényegesebb indítványait nyilvánította az alaptörvénnyel ellentétesnek, közöttük azokat, amelyek az államfő jogköreit nyirbálták volna meg. Ha történetesen az elképzelés bejön, és az államelnökre mindössze jelképes szerep hárul például a miniszterelnök-jelölés terén, az USL akár a következő parlamenti választásokig is kihúzná.

Ez esetben Victor Pontáék zokszó nélkül hozzásegítenék Crin Antonescut ahhoz, hogy beköltözzön a Cotroceni-palotába, erős jogosítványok nélkül úgyse zavarna sok vizet. De mivel minden – értsd: a jelenlegi félelnöki rendszer – marad a régiben, a koalíció társelnökei pedig többször egymás értésére adták, hogy fikarcnyit sem bíznak egymásban, a PSD számára politikai öngyilkossággal érne fel a Băsescuéval azonos hatalommal felruházni a liberális pártelnököt.

Minden érv amellett szól, hogy a szociáldemokraták önálló jelölttel vágjanak neki az év végi megmérettetésnek, de közülük is a legfontosabb, hogy a baloldal számára immár tíz éve bevehetetlen várnak számít az államelnöki hivatal, és meglehet, az ideihez hasonló kedvező politikai csillagállásra újabb évtizedet kell várni. Várhatóan emiatt nem fogják Antonescunak hívni a következő elnököt.”

Hirdetés