Szerző: Tőkés László
2014. február 15. szombat, 19:32
Az egyeduralmi időkre emlékeztető Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem hajlandó egy olyan széles körű összefogásban gondolkodni, mint 2009-ben. Inkább a párt érdekeit tartja szem előtt.

Mikor várható, és mitől függ az EP-választáson való indulásáról hozott döntése? 

Sosem éreztem magam pártpolitikusnak, és már irtózom attól a sok mocsoktól, amiben részem volt akarva-akaratlanul az elmúlt két és fél évtizedben. Erőteljes alulról jövő elvárásoknak tettem eleget, amikor európai parlamenti politizálásra adtam a fejem, most is attól teszem függővé az indulásomat, hogy van-e igény rá, és kialakul-e olyan politikai összefogás, amelynek szellemében folytathatom az EP-képviselőséget. Különösebben nem töröm magam érte, több lehetséges út létezik. Eddig felvetődött az egyéni képviselőség, a romániai és a magyarországi listán való indulás is, mindegyiknek van előnye és hátránya is. Nem akarok elébe menni a dolgoknak, rövidesen el kell dőlnie, hogy mi fog történni. 
 
Milyen támogatásra számíthat Brüsszelben az autonómia ügye?
 
Nem is nagyon tudnak róla, hogy mi autonómiát akarnánk. Nem népszerű dolog a kisebbségi kérdés már önmagában sem, hát még, ha valamely komoly politikai cél mellé kell odaállítani a EP-ben az egyes tagországokat. Mondhatni, hogy Trianon óta nagy tehertétel az Európát újra felosztó hatalmak számára a nemzetiségi kérdés, s általában negligálják is. Ezt az érdektelenséget kell legyőznünk, áttörésre van szükség a kisebbségi kérdésben. Magyarország és a külhoni nemzeti közösségek egységes fellépése pótolhatatlan előfeltétele a hatékony autonómiapolitikának.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/587
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.