Kínai pénztelepítés

Kínában az emberi jogok betartása és a környezetvédelem körülbelül olyan szinten mozog, mint nálunk a kivi termelése.
Hirdetés

„Kommunista állam, ennek ellenére egyre több az olyan „elkapitalizálódott kirakatvárosa”, amelyek életszínvonal és életvitel dolgában kezdik lekörözni a Nyugatot. (Miközben a vidéki lakosság szó szerint nyomorog.) Kínában az emberi jogok betartása és a környezetvédelem körülbelül olyan szinten mozog, mint nálunk a kivi termelése.

A rendkívül olcsó kínai munkaerő és a felmérhetetlen nagyságrendű potenciális felvevőpiac miatt Amerika, Európa kénytelen szemet hunyni annak, hogy az emberi jogok tiszteletben tartása, a véleményszabadság érvényesülése terén Peking finoman fogalmazva más mércével mér, hogy a birodalomban erőszakos kínaizálás folyik az ötvenhat ott élő népcsoport ellen, az egykori Mao kommunista diktátor szellemisége pedig még mindig nem kopott ki a köztudatból. Így történhetett meg, hogy mindenek ellenére Pekingben rendezhették meg a XXIX. Nyári Olimpiai Játékokat, és az, hogy Kínát évek óta gazdasági nagyhatalomként udvarolják körül.

Az ország tekintélyét természetesen nemcsak az igénytelen, olcsó és ügyes munkaerő, hanem annak az új értékek megalkotására való képessége is erősíti.”

Hirdetés