Hollandia korrekt lesz

Hollandia szigorúan, de korrekt módon viszonyul Románia schengeni tagfelvételi kérelméhez. Bukarestben továbbra sem lankad a korrupció elleni harc.
Hirdetés
Eddig Hollandia emelt leggyakrabban kifogást az ellen, hogy Romániát felvegyék a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, és több ízben leszögezte: a romániai korrupció megfékezését tekinti a csatlakozás előfeltételének. Frans Timmermans holland külügyminiszter most azt ígérte, Hága alaposan áttanulmányozza az Európai Bizottságnak a román igazságügy helyzetéről múlt héten közzétett jelentését, és „korrekt” módon alakítja ki álláspontját Románia schengeni csatlakozása ügyében.
 
Titus Corlățean jelezte: Románia még idén döntést remél a felvétel ügyében, és Bukarest szerint már teljesültek a schengeni csatlakozás feltételei, a bukaresti kormány eltökélt a reformok folytatásában és az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolásában. Még akkor is, ha Bukarest nem kötné össze a schengeni tagfelvételt az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmussal (CVM), amelynek keretében az EB figyelemmel követi a román igazságszolgáltatás reformját.
 
2012-ben 4200 holland tulajdonban lévő cég működött Romániában, amelyek összesen 6,7 milliárd eurót fektettek be az országban: ez a külföldi befektetések több mint húsz százalékát tette ki.

Hirdetés