Vagyoni arányok a világon: 85 = 3,5 milliárd

A világ nyolcvanöt leggazdagabb arca a Föld összvagyonának közel fele fölött rendelkezik. A milliomosok mezőnye közben egyre hígul: már 12 millióan vannak.

Hirdetés

A világ 85 leggazdagabb emberének együttvéve akkora a vagyona, mint a világ lakossága felének, azaz 3,5 milliárd embernek – derül ki egy most nyilvánosságra hozott felmérésből. Az Oxfam nevű szervezet tanulmánya szerint ők összesen mintegy 1,21 trillió eurós vagyon fölött rendelkeznek. Tavaly 210-en csatlakoztak világszinten a dollármilliárdosok klubjához, akiknek száma így jelenleg 1426 fő. A milliárdosok összvagyona eléri az 5,4 trillió dollárt, ami 3,98 trillió euró.

A világ lakosságának leggazdagabb 1 százaléka összesen 110 trillió dollár (81,24 trillió euró) fölött rendelkezik, ez a világ összvagyonának 46 százaléka. Jelenleg a világon mintegy 12 millió milliomos él. A Forbes magazin szerint a világ leggazdagabb embere a mexikói Carlos Slim Helu, akinek vagyona 53,9 milliárd euróra rúg. A dúsgazdag mexikói a tulajdonosa a Telmex telefonszolgáltatónak, amely számos dél-amerikai országban is jelen van, valamint az America Movil mobilszolgáltatónak, amely a világ ötödik legnagyobb ilyen profilú cége, amelynek 18 országban 246 millió ügyfele van.

Hirdetés