Na ki nyerte meg a nagy EU-s kivándorlási versenyt? Naná, hogy mi!!!

A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Hirdetés

A munkára jogosult román állampolgárok 21,4 százaléka dolgozik külföldön, derül ki egy új felmérésből. Ezzel Románia orrhosszal megnyerte a bazi nagy kivándorlási versenyt.

Az uniós tagállamok esetében átlagban 3.9 százalék volt ugyanez az arány tavaly, ami így is jelentős növekedést mutat a 2008-as 2,7 százalékhoz képest. A legjobb kivándorlási statisztikával Németorszád (1 százalék külföldön dolgozó állampolgár), illetve Nagy-Britannia (1,1 százalék) büszkélkedhet.

A hivatalos statisztika szerint jelenleg mintegy

kétmillió-ötszázhuszonnégyezer román állampolgár keresi a kenyerét külföldön,

ezzel fényes hazánk ül az EU-s szamárpadon, utánunk Lengyelország következik egymillió-hatszázhatvanhatezer külföldi versenyzővel.

A felmérésből többek között az is kiderül, hogy a külföldi román munkavállalóknak mindössze 23 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ezzel

mienk a második „legiskolázatlanabb” csapat a szerbek után.

Hirdetés

Ráadásul a felsőfokú végzettséggel rendelkező románok fele a képesítésének nem megfelelő munkát végez, magyarán hamburgert süt vagy mosogat Hansnak, közben időnként megtörli izzadt homlokát az esztétika szakos diplomájával.

Különben nem lepődtünk meg. Ha emlékszünk, az előző elnökválasztás végeredményéhez például látványosan hozzájárult a román diaszpóra. Nem véletlen, hogy az év végi választáson újrázni készülő Klaus Iohannis államfő hozzá képest igen lelkesen jelentette be nemrég a külföldi szavazást megkönnyítő törvénytervezet elfogadását, ráérzett ugyanis, hogy a diaszpóra elégedetlenségéből is lehet politikai tőkét kovácsolni.

Hirdetés