Visszadobta a bányászjárás vádiratát a bíróság

Előtte azért másfél évet ült rajta.
Hirdetés

Visszaküldte az 1990-es bányászjárás vádiratát a katonai ügyészségre a legfelső bíróság. Ebben emeltek vádat a katonai ügyészek Ion Iliescu akkori államfő, illetve Petre Roman akkori miniszterelnök ellen, velük együtt összesen 14 személyt helyeztek vád alá. A bíróság mai döntése a vádemelést is érvényteleníti.

A főügyészségen működő katonai ügyészség 2017 júniusában emelt vádat az 1990. június 13-15. bukaresti bányászjárás ügyében. A vádirat szerint az akkori politikai és katonai vezetők közvetlenül felelősek azért, hogy az Egyetem téren több hónapig tüntető tömegeket, de diákokat, tanárokat, értelmiségieket, békés bukaresti polgárokat szét- és megverő Zsil-völgyi bányászokat a fővárosba hívták, szállították, ellátták, irányították és a bukarestiek ellen uszították.

A „rendteremtési” akcióban négy embert lelőttek, hárman lövés miatt sebesültek meg, 1269 emberrel szemben erőszakoskodtak, 1242 embert elfogtak és törvénytelenül fogvatartottak.

Az már nagy előrelépésnek tűnt, hogy közel két éve megszületett a vádirat, azóta a per előtti szakasz zajlott, amelyben a bíró eldönti, elégséges-e a bizonyíték, alapos-e a vádirat, az ügyészek a nyomozás során betartottak-e minden eljárást, ami ilyenkor kötelező.

Az ügyet közelről, érintettként is figyelemmel kísérő Teodor Mărieş csalódottan távozott ma a bíróságról. Nem annyira a döntés háborította fel, nyilatkozta a sajtónak, hanem az, hogy a bíró, Constantin Epure másfél évig tartotta az ügyiratot ebben ez előzetes szakaszban, miközben az akkor megvertek, bebörtönzöttek, a halálos áldozatok hozzátartozói igazságtételre várnak. Úgy véli, a bíró ezt az ellenőrzést két hónap alatt lefolytathatta volna.

Hirdetés

Teodor Mărieş a kevés hiteles forradalmárszervezet egyikének, a December 21. Egyesületnek az elnöke. Azt állítja, a vádiratból hiányzik a nyomozati anyag 2005-2007 között feltárt részének mintegy 80 százaléka. Úgy véli, mindenképp akad majd valaki, aki fellebbez a bíró mai döntése ellen, és azt reméli, Bogdan Licu ügyvivő főügyész talál valamilyen megoldást a vádirat megmentésére.

 

Hirdetés