Ezért nem jött össze a kormányátalakítás: Dăncilă az ellenzéktől, Dragnea Iohannistól félt

Így adtak ismét alkalmat az államfőnek, hogy szívassa a kormányt.
Hirdetés

Kiderült, miért cicázhat ismét Klaus Iohannis a kormánnyal: a PSD-vezetés zömével ellentétben Viorica Dăncilă kormányfő nem akarta szerkezetileg átalakítani a kormányt, csak személyileg.

A szerkezeti átalakítás – azaz tárcák megszüntetése vagy létrehozása – azzal járt volna, hogy a kormány új struktúráját és személyi összetételét a parlament kellett volna megszavazza. A személyi átalakításra viszont csak Klaus Iohannis államfő kell, hogy rábólintson.

A szerkezeti átalakítással maga a kormányfő nem értett egyet, nem akart második Dăncilă-kormányt, és nem is valószínű, hogy az ortodox húsvét alatti szabadnapokon meggondolná magát, nyilatkozta az Adevărulnak

A PSD elnöke, Liviu Dragnea és a pártvezetés zöme viszont nem akarta, hogy a személycserékkel a Cotroceni-palotához forduljanak, árulta el Dragnea az Antena 3 televízióban. Tudták, hogy Iohannis ismét addig fogja húzni az időt, ameddig csak akarja, és közben gyalázhatja a leváltott miniszterek helyére javasolt PSD-s politikusokat. 

Dăncilă bizonyára félt, hogy a PSD-nek már nincs meg egy új kormány megszavazásához szükséges többsége a parlamentben, valószínűsítette Dragnea, ő pedig nem fog szembemenni a kormányfő döntésével, mondta.

Hirdetés

Iohannis valóban nem írta alá az új miniszterek kinevezését, sőt a nem aláíráshoz is pár nap gondolkodási időt kért. Azt viszont egyből jóváhagyta, hogy a megüresedett tárcák élére más minisztereket jelöljön Dăncilă, akik természetesen csak ügyvivőként, azaz legfeljebb 45 napig vezethetnek még egy tárcát.

Ahelyett, hogy új személyi javaslatokkal állt volna elő, Viorica Dăncilă ma levelet írt az államfőnek, amelyben magyarázatot kér arra, miért utasította el a korábban jelölt három politikus (Eugen Nicolicea, Oana Florea és Liviu Brăiloiu) személyét. Klaus Iohannis kedden azzal utasította el őket, hogy se képzettségük, se tartásuk nincs ahhoz, hogy miniszteri tisztséget töltsenek be. Dăncilă szerint viszont az államfő a kinevezéseknek csak a jogszerűségéről dönthet, nem az alkalmasságukról, ezért kérte ma levélben az elutasítás indoklását.

Egy esetleges levélváltás viszont csak újabb alkalmat ad az államfőnek, hogy inkompetensnek hordja le a PSD-kormányt. 

Hirdetés