Partiumi városban élő képzőművész készíti Ferenc pápa csíksomlyói miseruháját

Egyszerű lesz, de nagyszerű.
Hirdetés
Egyre több részlet derül ki Ferenc pápa csíksomlyói látogatásával kapcsolatosan, ahogy közeledik a magyar katolikusok számára kiemelt fontosságú június elsejei időpont. Most például egy olyan háttérinformációra is fény derült, amely az esemény egyik külsőségéhez kapcsolódik: hogy milyen miseruhában áll ki Ferenc pápa a hívek elé, illetve hogy ki készíti el azt.
 
Nos, egy Szatmárnémetiben élő, Cristina Sabău-Trifu nevű képzőművészről van szó, aki már 35 éve készít egyházi témájú műalkotásokat.
 
Legújabb kiállításának szerdai, kolozsvári megnyitóján elárulta: a miseruha – avagy szakzsargonban kazula – hátán a pápalátogatás jelszava, azaz a „Járjunk együtt!” lesz olvasható.
 
Sabău-Trifu elmondta, nagy megtiszteltetés volt számára, hogy őt kérték fel a miseruha elkészítésére, már csak azért is, mert a csíksomlyói Mária-kegyhely kiemelten kedves számára.
 
A fehér miseruhán a jelszó mellett csíksomlyói motívumok, így a kegytemplomban látható Mária-szobor, illetve a templom tornyai is megjelennek majd.
 
Már meg is rendelte az egyszerű, fehér szövetet – természetesen Nyugatról, Németországból –, és az illetékes vatikáni hivatal megküldte neki a pápa ruhaméreteit.
 
A mintákat aranyszínű fonallal szövi majd bele az anyagba.
 
Az 1961-ben Szatmárnémetiben született, képzőművészi diplomáját 1985-ben Kolozsváron megszerző Sabău-Trifu nem csupán a pápa, hanem a csíksomlyói misén részt vevő összes püspök és pap miseruháját is megtervezi. 

Hirdetés