Történelmi ítélet: egy rendőr kártérítést kell fizessen egy tetten ért rablónak

Ilyenről sem hallottunk még Romániában.
Hirdetés

A vaslui-i Alexandru Mălăncuş úgy fog bevonulni a román rendőrség történelmébe, hogy ő az első olyan rendőr, akinek kártérítést kell fizetnie egy lopás közben tetten ért fiatalembernek. Becsületsértés miatt. Az első ránézésre meglepő, de mindenképp precedensértékű ítéletet a Vaslui megyei bíróság hozta meg, egyelőre alapfokon.

A fura sztori onnan indul, hogy Alexandru Mălăncuş – aki amúgy közlekedési rendőr – épp lopás közben csípett el egy helyi fiatalembert tavaly áprilisban (cigarettát csórt el egy kisboltból), a kezét bilincs hiányában nadrágszíjjal összekötözte, majd gyalogosan besétált vele a rendőrségre. A járókelők meg is tapsolták. Mi több, egy helyi portál fotót is közölt az esetről, amin a rendőr büszkén pózol a tetten ért fiatalemberrel – és ez volt, ami végképp kiverte a biztosítékot a gyanúsítottnál.

Iulian Morariu – aki amúgy egy dúsgazdag helyi üzletember fia – becsületsértési pert indított a rendőr ellen, a keresetben pedig megjegyezte, a rendőr nyilvánosan megalázta, és sérült a jó hírnévhez való joga. A feljelentő nem aprózta el: 100 000 euró kártérítést kért, a bíróság azonban úgy döntött, a rendőrnek 1000 lejt kell kifizetnie a vaslui-i rendőr-főkapitánysággal közösen.  

Hirdetés