Az orruk előtt van a megoldás az őrült sofőrök kiszűrésére, de a hatóságok nem akarják észrevenni

Az autók fedélzeti kameráinak felvételeit csak akkor kezeli bizonyítékként a rendőrség, ha a sajtóban vagy a közösségi médiában felkapnak egy-egy esetet. Az ezeken alapuló bejelentésekre viszont csak vállat vonnak.
Hirdetés

Nem múlik el nap úgy, hogy ne érkezzen hír valamilyen brutális közlekedési balesetről, és ne szörnyülködjünk azon, hogy milyen felelőtlenek a forgalom résztvevői – legyen szó az utakat ralipályának néző őrültekről, tilos helyen átkelő gyalogosokról, illetve tapasztalatlan vagy a vezetéshez túl idős sofőrökről.

Az utóbbi időben már észrevehettük, hogy egyre több balesetről készül felvétel, amióta a gépjárművek, de még a kétkerekesek vezetőinek körében is népszerűvé vált a fedélzeti kamerák használata. Praktikus találmány, hiszen ezek rögzítik a forgalom eseményeit, így ha baleset történik, könnyebben megállapítható, kinek a hibájából következett be. Könnyebben lebukhatnak azok is, akik szabálytalanságot követnek el,

vezetési stílusukkal veszélyeztetik más emberek életét.

A fedélzeti kamerák tehát minden bizonnyal fontos szerepet tölthetnének be abban, hogy csökkenjen a balesetek száma, amire nagy szükség lenne, mivel Románia jelenleg Európa-bajnok a halálos közúti karambolok tekintetében. A rendőrség mégsem él a lehetőséggel, és ha egy állampolgár hozzájuk fordul egy olyan felvétellel, melyen egyértelmű kihágás látható, visszautasítják az eset kivizsgálását. A magyarázat: nincs rá törvényi keret, nem tekinthető bizonyítéknak a felvétel.

Ám ugyanazok a rendőrök, akik figyelmen kívül hagyják a fedélzeti kamerák felvételeit, előszeretettel indítanak hivatalból eljárást ha például a Facebookra vagy más közösségi oldalra felkerül egy olyan felvétel, melyen szabálytalanság történik. Volt eset, amikor súlyos pénzbüntetéseket szabtak ki, ha a közösségi hálón vagy a sajtóban megjelent felvételekből kiderült egy szabálytalanság, de olyan is, amikor a sofőr jogosítványa ugrott.

Hirdetés

Hogy csak egy példát említsünk: Szucsáván nemrég néhány fiatal nem fért a bőrében, és őrült száguldozásba kezdett egy BMW-vel a város utcáin. Az autó egyik utasa kihajolt a gépjármű tetőablakán, a másik kiült az oldalsó ablakba. A jelenetet egy másik sofőr felvette, feltette a közösségi hálóra, ahol nagy felháborodást váltott ki. A rendőrség hivatalból eljárást indított, végül a biztonsági övek becsatolásának elmulasztásáért büntette meg a fiatalokat. A rendőrségi szóvivő szerint minden eset egyedi, és akként is kell kezelni,

nincs egy általános eljárási mód.

Bár született törvénykezdeményezés arra, hogy a közlekedésrendészet vegye figyelembe a fedélzeti kamerák felvételeit, a szenátus leszavazta az USR tervét. A döntő ház viszont a képviselőház. A kezdeményezés ellenzői szerint nagyon sok plusz munkát jelentene a rendőrségnek az összes esetnek a kivizsgálása. Ugyanakkor attól is tartanak, hogy egyesek sportot űznének abból, hogy ilyen felvételeket készítsenek.

Még ha erre elég nagy esély is mutatkozik, érdemes lenne tisztázni végre, hogy akkor mi számít bizonyítéknak, és mi nem, mert a mostani eljárás az minden, csak nem korrekt.

Hirdetés