A szenátusban is dúl az érthetetlen aranyláz

Megszavazták a szenátorok, hogy Románia hazahozza az aranytartaléka zömét Londonból. Sürgősen.
Hirdetés

60 támogató vokssal, 16 tartózkodással, 29 ellenében megszavazta hétfőn a szenátus, hogy Románia hazahozza az aranytartalékának zömét Londonból, ahol a Bank of England tárolja. A törvény azt írja elő, hogy az aranytartaléknak csak 5 százaléka tartható külföldön.

Románia aranytartaléka 103,7 tonnát tesz ki, ebből 61,2 tonnát őriz a Bank of England évente 309 lejért, a többit az országban tárolja a jegybank. Szakértők szerint a londoni ár nem magas. A jegybank nem közölte, hogy az itthoni tárolás mennyibe kerül. Az aranytartalék értéke mintegy kilenc-tíz százaléka Románia teljes nemzetközi tartalékának, amely külföldi devizákból és pénzügypiaci termékekből áll.

Az aranytartalékot Liviu Dragnea és Şerban Nicolae szenátor akarja sürgősen hazahozni, ők kezdeményezték a törvényt és azt, hogy a parlament sürgősségi eljárásban döntsön róla. A törvény indoklásából viszont nem derül ki, mi ilyen sürgős, mindössze olyan általánosságokat hangoztatnak, hogy Románia gazdasága most már kiegyensúlyozott, az infláció nem magas és kontrollálható, a növekedés fenntartható. És patrióta érzelmekre akarnak hatni olyan szlogenekkel, hogy a romániai aranytartaléknak Romániában a helye, illetve hogy már semmi sem indokolja a külföldi tárolást.

Szakemberek szerint viszont a londoni tárolás épp azt a láthatóságot biztosítja, amellyel az aranytartalék el tudja látni a garanciát biztosító feladatát Románia külföldi pénzügyletei során: könnyebben, nagyobb bizalommal adnak az államnak külföldi hitelt, ha nem kell folyton bizonygatnia, hogy megvan az az arany, mert mindenki érintett ellenőrizni tudja, illetve megbízik a Bank of England kimutatásaiban.

Hirdetés

Az is árulkodó, hogy a Román Nemzeti Bank nem támogatta a törvénykezdeményezést, és a kormány sem alakított ki álláspontot vele kapcsolatban.

A törvényjavaslatot a liberálisok és az USR szenátorai nem szavazták meg, az RMDSZ szenátorai tartózkodtak. A kérdésben a képviselőház a döntő fórum.

Hirdetés