Petre Daea rémálma nem ér véget, sőt!

Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
Hirdetés

Amint arról többször is beszámoltunk (itt, itt meg itt), Petre Daea román mezőgazdasági miniszter egy ideje heroikus (és Don Quijote-i) küzdelmet vív egy esetlenül bájos, ám a halállományra valóban káros szárnyas, a kormorán ellen.

És akkor itt álljunk is meg egy pillanatra. Korábbi tudásunk szerint Románia területén két kormoránfaj költ rendszeresen: a nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo), illetve a kis kárókatona (Microcarbo pygmeus). És akkor itt tisztázzuk a másik apróságot is: a kormorán és a kárókatona szavak valójában ugyanazokat a madarakat jelölik.

Az első számú miniszterijesztő, a nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo)

Tehát, Daea miniszter úr eddig a fenti két faj ellen viselt hadjáratot idehaza, illetve a legmagasabb európai uniós fórumokon. Igen ám, de mostanság ugyancsak ráfagyhatott a mosoly a derék mezőgazdász arcára. A legfrissebb hírek szerint ugyanis egy harmadik kárókatonafaj is úgy döntött, fészket és tojásokat rak a mioritikus hazában. Amint azt a Román Madártani Társaság is megerősítette: a filozofikus latin nevű üstökös kárókatona (Phalacrocorax aristotelis) immár költőfajnak tekinthető Romániában. Az egyetlen, némileg megnyugtató körülmény Daea úr számára az lehet, hogy az üstökös kárókatona tengerpartok lakója, ezért valószínűleg nem fogja bántani a hazai édesvízi halállományokat. A tengeri halakat azonban nagy szeretettel fogyasztja.

Hirdetés

A második számú miniszterijesztő: a kis kárókatona (Microcarbo pygmeus)

A romániai „honfoglaló” üstökös kormoránokat március második felében észlelte egy bolgár ornitológus, mégpedig Konstanca kikötőjében. Az itt letelepedett madarak a szakember szerint a fajra egyáltalán nem jellemző módon vertek tanyát. Az üstökös kormorán ugyanis általában meredek sziklafalakon fészkel. Nem úgy a konstancai telepesek! Ezek acélszerkezetekre, tengeri fúrótornyokra rakták a fészkeiket. Mintha direkt borsot akarnának törni Petre Daea kormoránérzékeny orra alá, nem?

És íme, az új Daea-rém: az üstökös kárókatona (Phalacrocorax aristotelis)

Hirdetés