A magyarokat alázná meg a román művelődési minisztérium, de csak magát sikerült leégetnie

Megünneplik, hogy a románok megszállták Budapestet.
Hirdetés

A jelek szerint a román művelődési minisztérium illetékesei úgy gondolják, hogy ünneplésre méltó kulturális esemény az a száz évvel ezelőtti, számunkra természetesen inkább szomorú történelmi pillanat, amikor a román hadsereg Magyarország egész keleti része után megszállta Budapestet.

A művelődési tárca mellékletet csatolt a 2019-es költségvetésről szóló, még mindig elfogadásra váró törvényhez, amelyben felsorolja, milyen eseményeket kíván megszervezni idén.

Ezek között szerepel az, hogy augusztus 4-én ünnepi rendezvényen akarnak megemlékezni arról, hogy 1919 augusztusában ezen a napon tartott felvonulást a román hadsereg a megszállt Budapesten. 

Az indoklás szerint ez „termékeny pillanat a román nemzet történelmében”. Hogy ezzel mit akarnak mondani, azt talán még ők se tudják.

Az 1919-es magyar-román háború számunkra mindenképpen szomorú, hiszen igaz ugyan, hogy a román hadsereg győzelme egyúttal az alávaló kommunista uralom bukását is jelentette, de cserében a megszálló román hadsereg kifosztotta Budapestet és a megszállt területeket, és a később a trianoni diktátum által Romániának ítélt magyar területeken ekkor már meg is kezdte a berendezkedést a román adminisztráció.

Hirdetés

Amúgy a művelődési tárca dokumentumában akad még gyöngyszem. Az 1919 január 8-i szász nagygyűlés évfordulóját is megemlítik, amelyen az erdélyi szászok egy része úgy döntött, nem bánják, ha Erdély román fennhatóság alá kerül.

Nos, ezt a mai bukaresti művelődési illetékesek azzal hálálták meg, hogy a Szász Nemzeti Tanács – Consiliul Național Săsesc – helyett Falusi Nemzeti Tanácsot – Consiliul Național Sătesc – írtak a dokumentumba.

Már ezért biztos megérte.

Hirdetés