Hazudott Toader a Financial Times-nak

Állítja a DNA, és számokkal is bizonyítja.
Hirdetés

Valótlan adatokra alapozta Tudorel Toader igazságügyi miniszter cikkét a Financial Times-ban, és így DNA-ra vonatkozó a következtetéseinek igazságértéke is sérül — fogalmaz roppant udvariasan a Korrupcióellenes Ügyészség mai közleménye.

Tudorel Toader ugyanis levelet írt a nagy presztízsű lapnak arról, miért nem kellene kinevezni Laura Codruţa Kövesit az európai ügyészség élére. (Bár a cikk az ő neve alatt jelent meg, később azzal takarózott, hogy az egész román kormány nevében küldte. Erre az Európai Parlament épp ma nevesítette Kövesit mint jelöltjét a tisztségre.)

Csakhogy a DNA számokkal tudja bizonyítani, hogy Toader szándékosan állítja negatív fénybe az intézményt, ráadásul úgy, hogy ezeket a számokat a DNA pár hete hozta a miniszter és a nyilvánosság tudomására. A bírák és ügyészek ellen összeállított bűnvádi ügyiratok számáról van szó.

A miniszter annak bizonyítására, hogy a DNA nyomást gyakorolt a bűnvádi perekben eljáró bírókra, azt állítja, hogy a bírák és ügyészek kivizsgálására létrehozott ügyészség 1422 ügyiratot vett át a DNA-tól, amelynek közel 70 százalékát hivatalból indították, nem feljelentésre.

A valóságban viszont az új ügyészség 275 ilyen dossziét vett át, amelyek közül 34-et nyitottak hivatalból, azaz 12 százalékát, a többi olyan feljelentés nyomán született, amelyet korábbi bűnvádi eljárások, perek, ítéletek érintettjei tettek. És ezt hivatalosan is közölték a miniszterrel a DNA tevékenységi beszámolójában.  

Hirdetés

Toader azt állítja, Kövesi mandátuma alatt a DNA 3420 bíró és ügyész ellen indított eljárást, ami a teljes állomány több mint fele. Ehhez képest 2014. január elseje és 2018. július 30. között 2396 ilyen eljárás indult, amelyek közül 1922-t meg is szüntettek a feljelentés alaptalansága miatt. Hivatalból mindössze az ügyek 10,4 százaléka indult, vagyis mintegy 90 százalékban természetes és jogi személyek feljelentése nyomán. 521 feljelentés ráadásul úgy született, hogy a feljelentő nem is tudta megmondani az illető bíró vagy ügyész nevét, vagy az intézményt, ahol dolgozott. Ezek az adatok is nyilvánosak.  

A romániai büntetőjog úgy működik, hogy minden panasz és feljelentés nyomán bűnvádi dossziét kell nyitni, jegyzi meg a DNA közleménye, ha valaki nem értené, miért ilyen magas ezeknek az ügyiratoknak a száma.

 

Hirdetés