Akkora uniós csúcstalálkozó lesz Szebenben, hogy az iskolákat is bezárják egy hétre

Holnap már kezdik is pótolni az egy hétnyi uniós lazítást.
Hirdetés

Szünetel az oktatás Nagyszeben összes iskolájában május 6-10. között, amikor a város ad otthont az Európai Tanács soros csúcstalálkozójának, jelentette be pénteken a Szeben megyei tanfelügyelőség. Cserébe ezt az öt tanítási napot szombatonként kell majd pótolni. Az első ilyen pótló szombat épp holnap lesz, majd még kettő márciusban, egy áprilisban és egy májusban.

A helyzet korántsem olyan szomorú, mint amit az öt kurta hétvége jelentene, ugyanis ezeken a szombatokon azokat a napokat pótolják majd, amelyeken nincs iskolai tanítás. Ha ezt jól értjük, akkor az Iskola másként hetét szórják szét Szebenben három hónap öt szombatjára.

Az egyetemi hallgatók húsvéti vakációját is meghosszabbítják a városban, mert a Lucian Blaga Egyetem helyiségeiben is a csúcstalálkozó rendezvényei zajlanak majd, ami extra biztonsági intézkedésekkel jár, be se engednék a diákokat, árulta el a News.ro hírügynökségnek Teodor Boantă, az egyetem szóvivője.

A csúcstalálkozót az Európa-napra, május 9-re időzítik, ha minden terv szerint halad, ez lesz az utolsó EU-csúcs a május 26-i európai parlamenti választások előtt, és az első a Brexit után, a britek nélkül. (A Brexit elhalasztása viszont egyre valószínűbb forgatókönyv.) A városba 36 hivatalos delegációt, 27 állami vezetőt várnak, 400 magas rangú meghívottat és 800 újságírót.

Hirdetés