Már megint lehagyta Románia Magyarországot valamiben

És ennek tényleg örülhetnek.
Hirdetés

Bonthatják a pezsgőt azok a románok, akik attól érzik jól magukat, ha Románia valamiben megelőzi Magyarországot: az Európai Gépjárműgyártók Szövetsége (ACEA) által kiadott adatok szerint Romániában 2018-ban több autót gyártottak, mint Magyarországon és Lengyelországban, ezzel a nyolcadik helyen áll az Európai Unióban.

A jelentés szerint az EU-ban tavaly összesen 16,1 millió autó gördült le a gyártószalagokról, ebből Romániában 471 000 darab készült. Ez jókora, 30 százalékos növekedés 2017-hez képest, és elsősorban annak köszönhető, hogy a Ford Craiován elkezdte gyártani az EcoSport modellt, illetve hogy nagyon nagy volt a kereslet a Dacia Dusterre.

A legnagyobb termelő Németország, ahol nagyságrendekkel több, 4,9 millió autó készült, míg a második Spanyolország 2,1 millióval.

A harmadikak a franciák 1,6 millió autóval.

Magyarország a 9., Lengyelország pedig a 10. helyre esett vissza 461 00, illetve 364 000 autóval. 

 

Hirdetés

Magyarország ugyanakkor vélhetően hamarosan visszaszerzi előnyét, hiszen tavaly derült ki, hogy a BMW Debrecenben épít autógyárat, amely évente 150 000 autó gyártására lesz képes.

Amúgy az EU országai tavaly 3,65 millió autót importáltak 46 milliárd euró értékben, közben 5,4 milliót exportáltak, 127 milliárd euróért, ami nem rossz mérleg.

A legtöbb – 780 000 – autót Törökországból hozták be, a további sorrend: Japán, Dél-Korea, Kína és Marokkó.

A legtöbb EU-ban gyártott autót az Egyesült Államokba, Kínába, Törökországba, japánba és és Svájcba adták el.

Hirdetés