Dragneáig szaladtak hisztizni a „nehéz sorsú” székelyföldi románok

Szerintük az a legnagyobb baj, hogy a magyar többségű megyék román és magyar kettős fennhatóság alatt működnek.
Hirdetés
Panaszáradattal érkeztek Bukarestbe a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának képviselői, akik szerdán személyesen Liviu Dragnea alsoházi elnöktől és Viorica Dăncilă miniszterelnöktől kértek segítséget problémáik megoldására.
 
Az Agerpres idézi a civil fórum közleményét, mely szerint a székelyföldi románok többek közt arra panaszkodtak, hogy Kovászna, Hargita és Maros megye valójában a román és a magyar állam kettős fennhatósága alatt működik. Úgy érzik, gondjaik csakis az állami hatóságok fellépése révén oldódhatnak meg, a két elöljáró pedig állítólag támogatást ígért a civil fórumnak.
 
A rendszeresen hisztiző, magyarellenes szervezet a megbeszélésen bemutatta azt a nyílt levelet is, amelyet január 26-án fogadtak el Sepsiszentgyörgyön, s amelyben azt kérték, hogy a román hatóságok akadályozzák meg, hogy Magyarország illetéktelenül beavatkozzon Románia belügyeibe, és arra is garanciákat kértek, hogy Romániában soha nem engedélyezzék az etnikai alapú területi autonómiát. Ezt itt lehet elolvasni: 

 

Hirdetés