Egyre nagyobb az esélye, hogy Kövesinek hívják majd az első európai főügyészt

Laura Codruţa Kövesi kapta a legtöbb szavazatot az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságában.
Hirdetés

A körülötte Romániában zajló hajcihő ellenére Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tavaly leváltott főügyésze kapta a legtöbb támogató szavazatot szerdán az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) szavazásán, így a testület minden bizonnyal őt javasolja európai főügyésznek.

A végső döntés az EP és az Európai Unió Tanácsa közötti egyeztetés nyomán születik meg.

A jelöltről az Európai Parlamentnek is szavaznia kell, ez várhatóan március 7-én történik majd meg.

A 26 voksot kapó Kövesi a francia Jean-Francois Bohnertet (22 szavazat) és a német Andres Rittert (1 szavazat) előzte meg, egy voks érvénytelen volt.

Mint ismert, a bukaresti kormány nagyon nem szerette volna, ha Kövesit választják meg, ezért a kormánykoalíció politikusai a kedd esti bizottsági meghallgatáson is igyekeztek nehéz helyzetbe hozni.

Hirdetés

Emellett – talán nem függetlenül a meghallgatás időpontjától – másfél hete kiderült, hogy az ügyészek és bírák által elkövetett törvénytelenségek felderítésével foglalkozó ügyészség eljárást indított ellene hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása és hamis tanúzás gyanújával.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett uniós megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük, Románia viszont igen.

Hirdetés