Röptében szúrta ki az EB az új román ügyészség legújabb lufiját

A Timmermansék elleni feljelentés az egyik legröhejesebb belpolitikai húzás volt idén.
Hirdetés
A román igazságszolgáltatásnak nincs joghatósága az Európai Bizottság hivatalosságai fölött, a biztosokat csakis az Európai Unió Bírósága vonhatja jogi felelősségre, válaszolta újságírói kérdésre csütörtökön Margaritis Schinas, az EB szóvivője. 
 
Az uniós testülethez egyébként nem érkezett hivatalos megkeresés, jegyezte meg Schinas, csak a sajtóból értesült arról, hogy a romániai ügyészség új, bírákat és ügyészeket vizsgálni hivatott osztályán feljelentették Frans Timmermans EB-alelnököt és Vera Jourova igazságügyi biztost.
 
 

Az egyik új botrány a hazai sajtóban 

ugyanis az, hogy az Adina Florea vezette új ügyészség (SIIJ) befogadta a luju.ro (Lumea Justiției – a PSD-hez és az Antena3 hírtelevíziót működtető sajtótröszthöz közelálló portál) feljelentését. Ebben a mindig túl jól, de sohasem elég pontosan értesült portál bűnszövetkezet létrehozásával, szolgálati visszaéléssel, hamis információk terjesztésével vádolja Frans Timmermanst, Vera Jourovát, Augustin Lazăr főügyészt és az EB romániai képviseletét ellátó Angela Cristeát. Konkrétan azzal, hogy meghamisították a 2018. november 13-i MCV-jelentést a romániai igazságügyi rendszerről. Az új ügyészség még nem indított bűnvádi eljárást az ügyben.
 
A luju.ro először a szervezett bűnözés elleni ügyészségre (DIICOT) vitte, de az továbbküldte a igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészséghez. Amelyet az az Adina Florea vezet, akit Laura Codruța Kövesi helyére szánt Tudorel Toader miniszter a DNA élére, de az államfő a többszöri javaslat ellenére sem nevezte ki.
 

Kilóg a lóláb

Az ügyészségnek ezt az új ügyosztályát tavaly hozták létre az igazságügyi törvények módosításával. Az ügyészek már akkor tiltakoztak, hogy a többi kiemelt ügyosztállyal (DNA, DIICOT) ellentétben nem specifikus bűncselekményeket vizsgál, hanem a gyanúsítottak szakmája (bíró, ügyész) a meghatározó, és politikai nyomásgyakorlásra, a bírák és ügyészek megfélemlítésére alkalmas. A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) már tavaly ősszel, a liberálisok (PNL) most kezdeményeztek olyan törvényt, amely megszüntetné az új ügyészséget.
 
Hogy az új ügyosztály mennyire a politikai nyomásgyakorlás eszköze, abból is látszik, hogy az elmúlt két hónapban már négyszer követelte a DNA-tól, hogy adja át a Teleorman megyei útépítő, a Tel Drum ügyiratát, amelyben Liviu Dragnea PSD-elnök az egyik gyanúsított. 
 
Az első két felszólításban semmilyen indok nem szerepelt, a harmadik már említette azt, hogy az ügynek van bírói vagy ügyészi érintettje, de nem derült ki, hogy ki és milyen minőségben. Mi több, ezt az ügyiratot összeállító DNA konkrétan cáfolta. A negyedikben pedig az szerepelt, hogy az új ügyészség egyik nyomozásának lezárásához kell a Tel Drum-dosszié.

Hirdetés