Csak új minisztereket akart jelölni a PSD elnöksége, de végül Dragnea leváltása is fölmerült

Igencsak feszülten zajlott a szociáldemokraták miniszterjelölő elnökségi ülése.
Hirdetés

Egyszerű miniszterjelölő ülésnek indult, de a felcsapó indulatok miatt már Livu Dragnea pártelnök fejét is követelni kezdték a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának keddi, késő estébe torkolló ülésén, amelyen az új, régiófejlesztésért is felelős miniszterelnök-helyettest és a közlekedési tárca új vezetőjét kellett kijelölni.

Az már közismert, hogy jó két hónapja tart a meddő állóháború a PSD és Klaus Iohannis államfő között, miután a szociáldemokraták a tavalyi év végén több miniszterüket is lecserélték, Iohannis azonban az e két minisztérium élére javasolt jelölteket alkalmatlanságukra hivatkozva visszadobta.

Miután a miniszterelnök hiába jelölte újra őket többször is, előbb a párt üdvöskéje, Lia Olguţa Vasilescu volt munkaügyi miniszter jelentette be, hogy Liviu Dragnea rábeszélése nyomán önként a visszalépés mellett döntött, és nem akar miniszterelnök-helyettes lenni, majd a párt pénztárosa, Mircea Drăghici is közölte, hogy nem pályázik a közlekedési tárca élére.

A PSD vezetése most tehát azért ült össze, hogy kiválassza a két új jelöltet, aki miatt újabb csörte kezdődhet Iohannisszal, de az ülésen felcsaptak az indulatok, mivel

voltak, akiknek nem tetszett, hogy Dragnea a két jelöltről is önkényesen döntött.

Egyikük Daniel Suciu, a párt képviselőházi frakcióvezetője, a másik régi jó ismerős:  Răzvan Cuc, aki már vezette a közlekedési minisztériumot, de párton belülről megfúrták, és tíz hónap múltán távoznia kellett.

A botrány utóbbi miatt tört ki, többen sérelmezték ugyanis, hogy bár a Giurgiu megyei szervezet színeiben választották képviselővé, nemrég átlépett a Neamţ megyei szervezetbe.

Az elégedetlenkedők hangadója a PSD alelnöke, Marian Oprişan volt, aki odáig ment, hogy még idénre új pártkongresszus összehívását kezdeményezte, hogy új pártvezetést válasszanak, mivel

Dragnea nem hozhat úgy egyedül döntéseket, mintha ő lenne a párt kényura.

Hirdetés

Oprişan arra hivatkozott, hogy a pártvezetés mandátuma az idei év végén lejár, ám Dragnea szerint kampányév van, az év végén államfőválasztás lesz, ezért arra kell koncentrálni, nem a párton belüli tisztújításra.

Oprişan javaslatát így leszavazták, így a továbbiakban nem jósolunk számára fényes jövőt a pártban. Már ameddig Dragnea az elnök.

Így aztán Dragnea jelöltjeit szemelték ki miniszterjelöltté, ezt az ülés után Viorica Dăncilă miniszterelnök jelentette be a jelöltek társaságában, és megjegyezte: őket már el kell fogadnia az elnöknek is. 

Dragnea pártelnök pedig – felkészülve az újabb konfliktusra – jelezte: ha Iohannis őket is elutasítja, akkor már „határozottabban” lépnek fel.

Ropit, italt bekészíteni, indul az újabb menet.

Hirdetés