Elképesztő: Romániában még mindig titkosak a zsidó közösségekről hozott kormánydöntések

Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Hirdetés

Feloldják a romániai zsidó közösségekre vonatkozó, 1938 és 1989 között hozott kormányszintű döntéseket, szavazta meg egyhangúlag hétfő délután a szenátus.

Pontosabban azoknak az információknak a titkosságát oldják fel, amelyek minisztertanács, kabinettanács vagy államtanács által elfogadott, kapott, létrehozott vagy átküldött dokumentumokban szerepelnek Románia Országos Levéltárában vagy a kormányfőtitkárságon.

A kezdeményezést még a képviselőház is meg kell, hogy szavazza, vagyis Romániában még mindig nem lehet tanulmányozni a zsidó közösségeket (izraelita egyházat, egyesületeket, alapítványokat), közösségi életüket érintő, 80 évvel ezelőtt (!) hozott kormánydöntéseket.

Ezeknek az információknak a tanulmányozása már nem jelent veszélyt a nemzetbiztonságra, az ország védelmére, a közrendre vagy az információval rendelkező testületekre, a titkosítás fenntartása már nem szükséges a mai politikai, társadalmi és törvényhozási viszonyok közepette, áll a két kezdeményező, a szociáldemokrata Daniel Căprar és a zsidó közösséget képviselő Silviu Vexler javaslatának indoklásában.

Hirdetés