Ezért nem épülnek az autópályák Romániában

Kipanaszkodták magukat az építők az illetékes minisztereknek.
Hirdetés

Hogy mi akadályozza Romániában az autópálya-építést? Hát elsősorban a túlburjánzó bürokrácia – ezt mondták az építőcégek képviselői, akik csütörtökön délután tárgyaltak Rovana Plumb ügyvivő közlekedési miniszterrel és Eugen Teodorovici pénzügyminiszterrel a sztrádaépítések helyzetéről és jövőjéről.

Nos, az építők panaszai szerint többek között azért épülnek ilyen borzasztó lassan az autópályák, mert egyrészt

nagyon sokáig kell várni, amíg az illetékes hatóságok méltóztatnak kiadni az építési engedélyeket,

másrészt pedig a kisajátítások sem haladnak a megfelelő mértékben a sztrádák nyomvonalán, ha meg megtörténtek, akkor a magukat megkárosítva érzett tulajdonosok által indított perek miatt kell malmozniuk az építőknek a sztrádák kijelölt nyomvonalán.

Válaszul Rovana Plumb, aki ideiglenesen vezeti a közlekedési tárcát, azt lépte, amit ilyen helyzetben bármely, magára valamit is adó politikus szokott, amikor fogalma sincs, mi a megoldás: benyomta a bullshitgenerátort.

Mint elmondta, az építőkkel folytatott párbeszéd segíthet megtalálni a megoldást, egyben felkérte tárgyalópartnereit, hogy a konstruktív párbeszéd érdekében ugyanúgy teljesítsék a rájuk háruló kötelezettségeket, ahogy azt a kormány is megteszi. 

Ugyanakkor – emelte fel ujját figyelmeztetően – ha kiderül, hogy az építők miatt késnek az autópályák, a kormány nem habozik majd minden törvényes eszköz felhasználásával behajtani a kárt.

„Van pénz az infrastruktúra-fejlesztésre, van pénz az autópályákra, de minőségi munkát akarunk.

Hirdetés

Amennyivel többet és gyorsabban építenek, annyival nagyobb lesz az európai uniós források felhasználása” – mondta a miniszter, aki a jelek szerint nincs híján a kincstári optimizmusnak.

Plumb azért valamiféle megoldási javaslattal is előállt: szerinte minden egyes épülő autópályához külön állandó stábot kell kinevezni az építkezés figyelemmel követésére, akiknek a helyszínen kell árgus szemekkel nyomon követniük, nem sumákol-e valaki.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is azzal biztatott mindenkit: az idei költségvetés a korábbiaknál több pénzt irányoz elő a közlekedési tárca számára, ezért már csak építeni kell.

Ha ettől nem kezdenek őrült sebességgel épülni az autópályák, akkor semmitől.

Hirdetés