Zavar az erőben: összevissza beszél a koalíció a különadókról

Főműsoridőben vonják vissza a tőzsdét év végén lemészároló különadókat. Vagy nem.
Hirdetés

Határozottan zavar van a kormánykoalíciós erőben: valami nagyon nem stimmel a tavalyi év végén rettentő sürgősen elfogadott különadókkal. Amelyeket azért kellett ripsz-ropsz, sürgősségi kormányrendelettel bevezetni, hogy január elsejétől már ki is lehessen vetni őket a banki, az energetikai, a távközlési és a szerencsejáték szektorra.

A banki aktívákra a ROBOR nagyságától függően kivetett, úgynevezett kapzsisági adót visszavonják vagy legalábbis elhalasztják az életbe léptetését, de mindenképp megnézik, nem lehetne-e másként számítani a ROBOR-t, a bankközi kamatot, jelentette be ma délután Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, a kisebbik kormánypárt elnöke.

Amikor ezzel szembesítették Eugen Teodorovici-ot a Digi24 hírtelevízió ma esti élő adásában, Teodorovici láthatóan meglepődött, majd gyorsan és furcsán kimagyarázta: a koalíció nem ragaszkodik semmilyen gazdasági intézkedéséhez, még ha az már törvényerőre is emelkedett, bármikor újra lehet tárgyalni, ha a gazdasági szereplők, jelen esetben a bankok azt szeretnék. 

A különadók sorsáról majd a koalíciós ülésen tárgyalnak, mondta a pénzügyminiszter, aki szemmel láthatóan nem tudta, hogy a kormány vissza készülne vonni őket.

A legmeglepőbb állítása azonban az volt, hogy a különadók esetleges visszavonása nem rengetné meg a célegyenesbe fordult költségvetést (pénteken fogadja el a parlament), mert nem is számoltak velük költségvetési bevételként. 

Hirdetés

Hatásuk a büdzsére konkrétan nulla lej, fogalmazott Teodorovici, legalábbis a bankokra és az energetikai vállalatokra kivetett különadóknak. Egyedül a szerencsejátékot űző cégekre kivetett „szenvedélyadó” jelenik meg a büdzsében körülbelül 100 millió eurós bevételként, mondta a pénzügyminiszter.

Akár kivetik a kapzsisági adót, akár nem, a híre december végén már elvitte a Bukaresti Értéktőzsde egész évi nyereségét.

Hirdetés