Visszatér Kolozsvárra tarolni az amerikai Algiers, besegít a Kiméra

Izgalmas vasárnap este lesz a /Form Space-ben.
Hirdetés

Akinek volt szerencséje átélni az Algiers tavalyi, kolozsvári koncertjét, annak fölösleges magyarázni, hogy az amerikai banda gospel és blues gyökerű punkos, groove-os dalai úgy tudnak ütni élőben, mintha egy elefántcsorda gázolna át rajtunk.

A 10 éves banda csodával határos módon még mindig csak a világhír küszöbén áll, bár a Depeche Mode előzenekaraként már a legnagyobb stadionokban is bemutathatták elsöprő lendületű produkciójukat,  de van annyi alázat bennük, hogy európai turnéjuk során kis kávézókban, zsebkendőnyi klubokban is fellépnek. Az csak bónusz, hogy a komoly társadalmi témákat nyíltan boncolgató, bivalyerős második lemezükről – The Underside of Power (2016) – világszerte olyanokat írtak a kritikusok, hogy egyedülálló és előzmény nélküli a kortárs popban.

Rájuk kétszer igaz az a közhely, hogy őket tényleg élőben kell látni. Február 3-án ismét megmutatják karmaikat a /Form Space-ben.

Az Algiers előzenekara a kolozsvári zenei szcéna új büszkesége, a Kiméra lesz, akik alig egy éve muzsikálnak, de koncertjeik már eseményszámba mennek, és épp kedden jelent meg az első stúdiódaluk, amely nagyon pontosan mutatja, hogy nagyjából mire számíthatunk a trió élő fellépésein.

Hirdetés

A Funkorporation éléről már ismert Horváth Hanna (ének, billentyűk), Láng Dániel (dobok) és Visky Péter (gitár) legalább tíz éve muzsikálnak külön utakon, a budapesti jazz színtéren is megfordultak már, az improvizációhoz való vonzódás tehát közös alap, a Kiméra azonban ennél sokkal több, színesebb. A trió lazán tud lavírozni a pszichedelikus rockzene, a kísérleti, agyalós elektronika és a jazzes megoldások közt, néha olyan vokális akrobatikával megspékelve, hogy leesik az arcunk. Itt az új daluk, várjuk a többit is: 

 

Hirdetés