A CFR posztmodern újítása már a mesterséges intelligencia szintjeit súrolja

Hurrá! Online is vehetünk nemzetközi jegyet a Román Vasúttársaságnál. Ha utánamegyünk…
Hirdetés

Talán a Román Vasúttársaságnál (CFR) csak a Román Posta tud nagyobb meglepetésekkel szolgálni ügyfeleinek. De a CFR mostani nagy dobását ejsze még utóbbi sem lesz képes überelni. Az országos vasúti hálózat üzemeltetője ugyanis bejelentette: idéntől (2019!) online is lehet jegyet váltani náluk a nemzetközi utakra.

Örvendetes, hogy az online jegyértékesítés már a CFR ingerküszöbét is elérte, de ezt a legnagyobb jóindulattal is csak sok évvel ezelőtt lehetett volna haladásnak titulálni.

A csel azonban csak ezután következik,

mert nem úgy van az ám, hogy az utas otthon vagy az irodában, a számítógép előtt ülve megveszi a jegyet és az perceken belül megérkezik az elektromos postaládájába.

Utána kell menni! Vagy hazahozatni! Futárral!

De nem kell aggódnia az utasnak, nem kell azon törnie a fejét, hogy ez miként történik, a CFR kitalálta helyette és még választási lehetőséget is ad. Első: az utas megy utána a pályaudvarra. (De akkor miért nem ott veszi meg? Miért online?)

És rögtön jön a következő bökkenő: az sem mindegy, hogy melyik állomásra megy.

Az online jegyeket egyelőre csak Bukarest (Északi Pályaudvar), Konstanca, Temesvár, Arad, Déva, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Predeal, Kolozsvár, Nagybánya, Szatmárnémeti, Craiova, Zsílvásárhely, Beszterce és Lugos pályaudvarain kézbesítik. De később más állomásokra is kiterjesztik a szolgáltatást, ígérik.

Nem kell megijedni, van második opció is: amikor futárral küldik haza az online jegyet. Utóbbi esetben legtöbb 8 napot kell várni rá, tehát minimum ennyi idővel az utazás előtt meg kell vásárolni. De, ha hazai a kiindulópont vagy desztináció, előtte egy hónappal. (Ezt a logikát megint nem értjük, de lehet, hogy már nem is akarjuk.)

Hirdetés

Az online vásárlás a CFR honlapjának nemzetközi utazás (Trafic internațional) menüpontja alatt történik, ahol hazai és külföldi állomás, illetve két külföldi állomás közötti útra is váltható egy utazásra szóló vagy akár menettérti jegy. Ha csak külföldön utazunk, akár három hónappal az utazás időpontja előtt és legkevesebb 48 órával korábban vásárolhatunk, mint ahogy vonatra szállnánk.

Öröm az ürömben, hogy ez így is újítás,

hiszen a CFR honlapján nemrég még a nemzetközi menetrend sem volt elérhető. Vagy csak nagyon hosszas keresgélés, több tucat pdf-file letöltése után bukkanhatott rá az eltökélt látogató. Ha elég eltökélt volt…

 

Hirdetés