Nincs elég gyerek: kilenc iskolában és óvodában húzzák le a rolót Szatmár megyében

Köztük egy nemrég felújított iskolában is.
Hirdetés

Riasztó hírek érkeztek Szatmár megyéből, ahol a tanfelügyelőség már közzé is tette a 2019-2020-as tanév beiskolázási adatait, amelyekből kiderül: egyes településeken olyan kevés a gyerek, hogy be kell zárni az iskolát vagy az óvodát.

Különleges esetnek számít Mezőpetri, ahol összesen nyolc általános iskolás korú gyerek maradt, így ők ősztől a környező településeken – Piskolton vagy Nagykárolyban – folytatják tanulmányaikat.

A legszebb az egészben az, hogy az iskolaépületet nemrég, 2011-ben a pincétől a padlásig felújították európai uniós támogatásból, az összesen 4,2 millió lejes projekt során kicserélték a tetőzetet, új hőszigetelést kapott az épület, felújították a mosdókat, új kazánt, sőt még egy liftet is beszereltek. Sőt még az is belefért, hogy számítógépekkel, laptopokkal, okostáblákkal, kivetítőkkel és egyéb irodai eszközökkel lássák el az iskolát.

Meggyesfordulón az óvoda ajtajára kerül végleg lakat, emellett Domahida, Vezend, Ráksahegy, Borválaszút, Kakáktelep, Avaslekence és Avaspatak iskoláját is bezárják. Ez azt jelenti, hogy ősztől a diákoknak valamely szomszédos település iskolájába kell ingázniuk.

A tanítók és tanárok viszont megnyugodhatnak: senkit sem bocsátanak el, mivel eleve olyan kevés oktató van a bezárásra ítélt intézményekben, hogy simán áthelyezik őket más iskolákba és óvodákba.

Hirdetés