Kakisztokrácia

Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Hirdetés

Az elmúlt napokban megjelent egy szó a Facebookon, mellyel eddig nem találkoztam a román virtuális környezetben: „kakisztokrácia”.

Etimológiailag a görög nyelvből, pontosabban a „kakisztosz” (a „rossz” szuperlatívusza) és a „kratosz” (ami „fennhatóságot, vagy ahogy manapság mondják, „kormányzást” jelent) szavakból származik. Tehát

a „tökfilkók rezsimjéről” lenne szó.

Nálunk Dorin Tudoran publicista tette ismertté, mert ezt a címet adta egy 1998-ban kiadott könyvének. De a kifejezés sokkal régebbi, az angol nyelvben – „kakistocracy” formában – már a XVII. században megjelent és két évszázaddal később a francia nyelvben is feltűnt. Az Egyesült Államokban a demokraták tábora használja a Donal Trump-adminisztráció kritikájaként.

A talán Amerikából ihletődött internetezőink ezt hívták segítségül annak leírására, ami a bukaresti koalícióban történik. Ezt bizonyos mértékig maga az elnök sugallta nekik, amikor bizonyos pészédések (PSD – Szociáldemokrata Párt – a szerk.) „csereberéjéről” beszélt a miniszteri tisztségekben: amikor gyengének tartják őket az egyikben, néhány hónappal később áthelyezik egy másikba. Aztán 2019 első napjaiban, az Adóhatóság (ANAF) vezetőjének leváltásakor beszéltek kakisztokráciáról. Teodorovici miniszter – aki a borravalót megadóztató tisztségviselőként marad majd fenn a történelemben – leváltott a tisztségéből egy bizonyos Mişát.

Ez a döntés totális meglepetés volt. De nem azért, mert teljes mértékben ismeretlen volt az, akit a helyébe javasolt: Mihaela Triculescu. Végül is Sevil Shhaideh-nek és Viorica Dăncilának is 1 százalék alatti ismertségük volt, amikor kormányfőnek javasolták őket. Az utóbbi két évben sok miniszter volt hasonló helyzetben, ami

meglehetősen kínos a demokrácia szemszögéből nézve, mert ez a fajta rezsim általában olyan személyeket helyez az intézmények élére, akik már valamiképpen kitűntek,

Hirdetés

nem pedig holmi névteleneket. Ezúttal háttérbe szorult az ismertség hiánya.

Igazából az volt az újdonság, hogy Triculescu a kinevezése előtt ötször elbukott az ANAF által különböző tisztségekre kiírt vizsgákon. Képzeljék el azt, hogy – mondjuk – egy iskolában dolgoznak, egy tanár ötször elbukja a kinevezési vizsgát, aztán a tanfelügyelő kinevezi a szóban forgó intézmény igazgatójának. És még azt is mondják majd önöknek, hogy az illető pont azért fogja „megreformálni” a dolgokat, mert „nem a rendszerből való”, ahogy Teodorovici miniszter mondta. Nagyjából ez a kakisztokrácia. Az a rezsim, melyben az alkalmatlanok vezetnek. A bukott diákok uralma a tanárok felett.

Hogyan jutottunk ide? Az egyik ok az, hogy a többséggel rendelkező pártok szolgalelkű embereket keresnek, nem alkalmasokat. Viorică Dăncilát Docilának (kezes, engedelmes – a szerk.) nevezik. A román EU-elnökségről szóló egyik franciaországi cikkben is szerepelt ez. Kakisztokráciánk elárasztja Európát.

Hirdetés