A béka ülepe alatt a romániai demokrácia helyzete

Románia ebben is sereghajtó az EU tagállamai közül.
Hirdetés

Az Economist Intelligence Unit (EIU), mely a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete minden évben különböző szempontok szerint rangsorolja a világ országait, felhívva a figyelmet az egyes régiókban megfigyelhető általános gazdasági, társadalmi, politikai vagy életminőségbeli változásokra és tendenciákra. A 2018-as évet a demokrácia szempontjából tekintve a The Economist csoport kutatórészlege megállapította: sehol máshol nem romlott annyit a demokrácia a világban, mint Európában. Ez a tendencia harmadik éve tart.

Az európai tagállamok közül Romániában a legalacsonyabb az úgynevezett demokrácia-index, de Nyugat-Európa számos országában tetten érhető a „demokratikus kedvetlenség”. Ennek ellenére a legelső három helyen továbbra is európai ország áll: Norvégia, Izland és Svédország.

A demokratikus elidegenedés leginkább Ausztriában, Magyarországon, Oroszországban, Törökországban és leginkább Olaszországban volt megfigyelhető. Fejlődött viszont a demokrácia Finnországban, Németországban és Máltán.

 

Hirdetés