Az övék itt a tér: gomba módra szaporodnak a centenáriumi szobrok Kolozsváron

Jobb, ha hozzászokunk: az évszázados várfal előtt ezentúl Iuliu Maniu szobra áll őrt. Közelében már tervezik a Nagy Egyesülés emlékművét.
Hirdetés

Kolozsváron az elmúlt évtizedekben változó lendületű, de folyamatos volt a románság szimbolikus térhódítása, nincs ebben semmi újdonság. A centenárium apropóján egész Erdélyre kiterjedő szoborállítási láz Kolozsvár városvezetését is elragadta, így ismét lendületet vett a román történelmi emlékezet térbeliesítése.

A november végén felavatott három egész alakos szobor mellé csatlakozott Iuliu Maniu erdélyi román jogász, politikus, Románia egykori miniszterelnöke is, akinek a szobrát kedden a Szabók bástyája közelében avatták fel. Maniu a gyulafehérvári nemzetgyűlés egyik szervezőjeként a románok egyik hősének számít. Magyar szempontból azonban említésre méltó, hogy sohasem tisztázták kapcsolatát a róla elnevezett félkatonai csapatokkal, akik 1944-ben sorozatos gyilkosságokat és rablásokat követtek el az erdélyi magyar lakosság körében. Mindenesetre, szobrának felavatásán a teljes kolozsvári és Kolozs megyei román egyházi és világi elöljáróság felvonult, de jelen volt Emil Constantinescu volt államfő is.

A múlt év végén a Bocskai (Avram Iancu) téren, az ortodox katedrális előtt Nicolae Ivan, Kolozsvár első ortodox püspöke és Bartolomeu Anania későbbi kolozsvári püspök, metropolita – aki állítólag együttműködött a Szekuritátéval – szobrát helyezték el, míg a Deák Ferenc (Eroilor) utcán Iuliu Hossu görögkatolikus püspöknek állítottak emléket. Ő volt az, aki 1918. december 1-jei gyulafehérvári gyűlésen felolvasta az Erdély Romániához csatolásáról szóló kiáltványt, igaz, később alaposan meghurcolták, mivel nem értett egyet azzal, hogy a román görögkatolikus egyház betagolódjon az ortodox egyházba. A három szobor mintegy 270 ezer euróba került, de a költségekhez elviekben az egyházak és magánadományozók is hozzájárultak.

Iuliu Hossu szobra a Deák Ferenc utcában | Fotó forrása: Emil Boc Facebook-oldala

Hirdetés

Az Avram Iancu nemzetközi repülőtér sem maradhatott ki azon intézmények sorából, amelyek emléket állítanak a Nagy-Egyesülés századik évfordulójának: itt egy Decebal mellszobrot lepleztek le tavaly novemberben.

A centenáriumi tervek között még szerepelt egy Ion I.C. Brătianu-szobor és egy gigantikus Nagy Egyesülés emlékművének elhelyezése is. Utóbbira még a tavaly kiírtak egy ötletbörzét és elkülönítettek 250 ezer lejt, várhatóan a Heltai (Cipariu) téren helyezik majd el. Ha egyáltalán elkészül.

Hirdetés