Továbbra is Nicolae Ceauşescut tekintik vezérüknek a románok

Ő a legsikeresebb román államfő – 29 évvel a forradalom után.
Hirdetés

Töretlen a kommunizmus iránti nosztalgia, erre utaló eredmény született azon a felmérésen, amelynek során az elmúlt évtizedek államfőit rangsoroltatták a román lakossággal. A Szociológiai Tanulmányok Intézete (Institutul de Studii Sociale – ISOGEP) november 15. és decembrie 6. között kérdezte az ország lakosságát arról, kit tekint a legjobb román államfőnek az elmúlt évtizedekből.

És, ki hitte volna, a legpozitívabb megítélése még mindig a volt kommunista diktátornak, Nicolae Ceauşescunak van a román nép körében. Az 1.065 megkérdezett róla nyilatkozott a legkedvezőbben és ő kapta a legkevesebb kritikát is.

 

Fotó: Adevărul.ro|ISOGEP

A Kárpátok géniuszáról a megkérdezettek 64,3 százalékának volt jó, és csupán 31,7 százalékának rossz véleménye. Az eredmény azért is meglepő, mert a pozitívan nyilatkozók 45 százaléka 49 év alatti, azaz az 1989-es forradalom előtt még nem töltötte be a 20. életévét.

A diktátorét megközelítő népszerűségnek még Klaus Iohannis jelenlegi államfő örvend

Hirdetés

a román lakosság körében, 50,7 százalékuk ítélte pozitívnak a teljesítményét, 46,3 százalék pedig rossznak. Őt Traian Băsescu követi a népszerűségi listán, igaz, az ő esetében már több a fekete pont, mint a piros: a megkérdezettek 42,2 százaléka ítélte hasznosnak, 54,5 százalék károsnak a munkásságát.

Hasonló Emil Constantinescu megítélése is, esetében az interjúalanyok 41,1 százaléka pozitív, míg 52,1 százalék negatív irányba billentette a mérleg nyelvét.

A legrosszabb román államfő címet Ion Iliescu érdemelte ki,

az ő tevékenységét a megkérdezettek 63,1 százaléka károsnak ítélte, és csupán 33,9 százalék gondolta jónak.
 

Hirdetés