Röhögve szörnyülködünk: Kelemen Hunor mindenkit kiosztott ma a parlamentben

Szavazni nem nagyon tudott mire, így inkább szórakoztatta a törvényhozás bizalmatlankodó népét.
Hirdetés
Laza one-man show-t adott ma elő Kelemen Hunor a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáján a parlamentben. A szavazás eredményét előre lehetett tudni, nem a kormány, hanem az indítvány bukott volna mindenképp az RMDSZ szavazataival vagy azok nélkül.
 
Így a tét nélküli ellenzéki kezdeményezést Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arra használta ki, hogy egyaránt kiossza a kormányt és az ellenzéket. A kormányon számon kérte 
  • a jövő évi költségvetést, amely még nem tette tiszteletét a parlamentben, holott mindjárt lejár az év, a polgármesterek repesve várják (mert csak annak függvényében tudják előkészíteni saját településük 2019-es büdzséjét);
  • a szektoriális különadókat, amelyeket Teodorovici pénzügyminiszter kedd este lengetett be mindenféle előzetes egyeztetés nélkül, és amelyek szerdán bedöntötték a bukaresti értéktőzsdét.
Megkérte szépen Viorica Dăncilă miniszterelnököt, ugyan győzze már meg a pénzügyminiszterét, hogy ne tekintse az országot az őrült ötletek kísérleti laboratóriumának.
 

Az még viccesebb volt, amit az ellenzéknek ajánlott, 

csak komolyan ne vegyék a pártok, amelyek bizalmatlansági indítványára az RMDSZ ugyanúgy nem tudott szavazni, mint ahogy a kormány támogatására sem. Azt ajánlotta nekik Kelemen, hogy ha majd komolyan gondolják a kormánybuktatást és a kormányzás átvételét, akkor legközelebb felkészülten fussanak neki: előtte, februárban, márciusban, áprilisban készítsék elő a tervezett kormány összetételét és programját. 
És hogy ebben ne egymással rivalizáljanak az ellenzéki pártok, csinálják szépen az RMDSZ égisze alatt. Ha pedig addigra sem sikerül megállapodni a miniszterelnök személyében, akkor majd az RMDSZ javasol valakit.
Máskülönben mindenki azt gondolhatja, hogy az ellenzék nem is akar igazából kormányozni, teljesen megfelel neki a mostani helyzet, amelyben a PSD kormányoz, az ellenzéki pártok ujjal mutogathatnak az RMDSZ-re, eljátszhatják az ellenzéket, néha fotózkodnak egyet Dăncilă asszonnyal, és türelmetlenül várják a 2020-as választásokat – pörkölt oda Kelemen.
 

Az USR-t külön ütéssel tisztelte meg,

amiért Dan Barna pártelnök szerdán azt mondta, ha az RMDSZ másnap nem szavazza meg a kormánybuktató indítványt, akkor az megerősíti, hogy a Szövetség a probléma része, amelybe Románia már 29 éve jutott.
 
Hogyne, az RMDSZ és a magyarok a probléma 29 éve, miattuk nem szelik keresztül-kasul autópályák és nagysebességű vonatok Romániát, miattuk nem vált az ország NATO-taggá rögtön a forradalom másnapján, miattuk maradt az oktatás és kutatás a 20. században, és menekülnek el az emberek az országból – kérte ki magának ironikusan Kelemen, hogy a probléma részévé nyilvánították.
 
Iróniamentesen kikérte magának a címkézést, és nagyvonalúság-mentesen címkézett ő is egy vaskosat: „mi sem mondjuk az ön által vezetett pártra, amit a városi legenda, nem mondjuk, hogy szekusok pártja, nem mondjuk, hogy önök a kékszemű fiúk katonái” – mondta ki mégis Kelemen Hunor.

Hirdetés