Betett a vasúti közlekedésnek a hóvihar, órák óta dekkol több gyorsvonat

Érdeklődjön, mielőtt vonatra ül! Több száz utas rekedt a hó fogságában az ország délnyugati részén.
Hirdetés

Vajon miért nem lepődünk meg? Alig, hogy lehullott az első hó, máris érkeznek az első hírek arról – na, miről –, hogy a Román Vasúttársaság képtelen megbirkózni a zord időjárással. A helyzet messze nem vicces, vasárnapra virradóra a CFR több szerelvénye lett a hó foglya, több száz utas volt kénytelen órákig várakozni a fűtetlen vasúti kocsikban. És most nem a falusi vicinálisról beszélünk:

a Temesvár-Bukarest-járat mintegy 200 utasa tartott hétórás (!) kényszerpihenőt Orsovánál,

de nemzetközi járatot is érint a mindenki számára kellemetlen helyzet, a Bukarest–Budapest-járaton mintegy száz utas dekkol Arad megyében. Előbbi járat utasai ráadásul egy alagútban akadtak el, a tíz kocsiból nyolc van a föld alatt, mondta az Antena3-nak egy utas.

A vészhelyzeten Lucian Şova távozó szállításügyi miniszter sem segített sokat, aki a CFR infrastruktúráért felelős részlegét okolta a bajért, mivel nem vágták ki időben a sínek menti fákat.

„Ilyen a CFR Infrastruktúra részlege: van láncfűrésze, de nincs benzinje”

– kommentálta a helyzetet Şova. A CFR honlapján 10.45 órakor arról tájékoztatott, hogy a Temesvár-Bukarest intercityt 10.30-kor sikerült ismét pályára tenni, de

az említett időpontban még hét másik szerelvény tartott kényszerpihenőt.

A Budapestről Bukarestbe tartó vonat Máriaradnánál, az ellentétes irányba, azaz a románból a magyar fővárosba közlekedő társa Iltő (Ilteu) településen dekkol.

Hirdetés

Az Arad–Bukarest, Bukarest–Arad között közlekedő szerelvény is vesztegel, akárcsak a Iași– Temesvár járat, mely a Hunyad megyei Zám településen akadt el. A Caracalt Petrozsénnyel összekapcsoló vonatjárat Zsílvásárhelyen (Târgu Jiu) tart kényszerpihenőt. A CFR közleményében hangsúlyozta, hogy

dolgoznak a problémán és első körben az utasok biztonságára koncentrálnak.

Ahol szükséges – és a terep is lehetővé teszi –, meleg teát, kávét, szendvicseket is osztanak az utasoknak, ígérik. Az erős szél és viharos havazás – mely miatt az ország bizonyos részein narancssárga és sárga jelzés van érvényben – főleg a vasúttársaság temesvári és krajovai részlegét érinti, miután több szakaszon leszakadtak a mozdonyok áramellátását biztosító kábelek. Máshol a vasúti pályára dőlt fák akadályozzák a közlekedést.

A CFR arra inti az utasokat, hogy mielőtt vonatra ülnének tájékozódjanak a társaság honlapján.

Hirdetés